
Världsekonomin 2025 skakas av den ena händelsen efter den andra. Nu råder det definitivt ekonomisk oro i världen och frågan är om vi kommer se en recession 2025. Så hur ska vi som jagar ekonomiskt oberoende agera?
Global ekonomisk kris
Frågan är om vi verkligen är i en ekonomisk kris som sträcker sig över hela planeten. Det finns områden som går bättre än andra och Sverige har trots allt klarat sig relativt bra. Börsen och investerare gillar inte osäkerhet, vilket givetvis färgar hur det ser ut på världens börser. Det är volatilt och mycket beror på en amerikansk president som är minst sagt oförutsägbar.
Dessutom har vi en mängd andra osäkerhetsfaktorer, som krig, handelskrig, politisk osäkerhet i form av en förskjutning mot mindre demokratiska partier, och mycket annat. Arbetslösheten i världen är på väg upp och i kölvattnet av AI såväl som mer automatisering blir det inte fler arbeten.
Inflation och räntor
Inflationen hålls visserligen hyfsat nere i vår del av världen, och räntorna är okej. Vi får troligen se en räntesänkning till, men sedan är det nog stopp.
Bristen på nya investeringar och satsningar från regeringar gör att framtidsutsikterna ser ganska dystra ut. Det är för få som vill gasa och det finns väldigt få politiker som är beredda att göra några riktigt radikala förändringar.
Investeringar i oroliga tider
Så hur ska man då tänka egentligen? Jag har två principer som vägleder mig i dessa oroliga tider, men som också vägleder mig när det går bra. En grundfråga som jag vet många brottas med är huruvida man ska spara eller investera under kris. Är det ekonomisk oro kan det vara lockande att låta pengarna sitta på ett konto med relativt hög ränta.
Någonstans tror jag vi alla känner att det är bra att fundera över hur förbereder man sig för en ekonomisk kollaps. Det kan förstås hända, det är en ekonomisk oro över världen och skulderna växer. Är det troligt att vi hamnar i en recession? Nej, jag tror inte.
Därför är min första princip väldigt bra att hålla sig till. Den bygger helt enkelt på att börsen har gått upp över tid. Min princip handlar om att jag inte får se på mina investeringar på en kortare horisont än fem år. Jag har i princip inte någon exitstrategi, utan mina investeringar är gjorda för att jag ska få utdelningar regelbundet under lång tid.
Ekonomiskt självförsvar
Min andra princip handlar om att jag huvudsakligen investerar i stabila företag. Företag som till att börja med har funnits länge, alltid eller nästan alltid tjänat pengar, och dessutom leds av kompetenta, sansade människor. Det finns trots allt rätt gott om sådana företag på börsen.
Dock tänker jag hela tiden på att världen förändras. Ny teknik kan ställa till det även för välrenommerade företag och jag försöker ta det perspektivet i beaktande i allt jag gör. Jag letar även alternativa investeringar som inte är volatila och i kombination gör det här att jag känner mig rätt trygg i vad som än händer.
Att vi dessutom inte har några bolån gör att i värsta fall, om hela det ekonomiska systemet skulle rasa, så har vi åtminstone väldigt, väldigt låga boendekostnader. Vi kan ha hur mycket ekonomisk oro som helst, det påverkar inte mig. Vad som påverkar är dock om vi får en socialistisk regering som ser det som sin rättighet att beskatta ägande.
Oaktat vilket så tror jag som sagt inte på en ekonomisk kollaps. Skulle vi få se fler tecken på recession skulle jag (kanske) styra om mot branscher som klarar sig bättre i tuffare tider.
Vilka branscher klarar sig i lågkonjunktur?
Givetvis finns det gott om branscher som klarar sig bättre i lågkonjunktur. Livsmedel och läkemedel är de mest uppenbara, men även fastighetsbolag med långa kontrakt kan vara säkra kort. Det finns några spännande fastighetsbolag som har väldigt långa kontrakt och där deras affär är mer eller mindre opåverkad av ekonomisk oro.
En annan sektor är energi. Energibolag må påverkas av prisfluktuationer, men efterfrågan på el, gas och värme förblir relativt stabil även under en recession. Dessutom ses förnybar energi som en framtidsinvestering, även när det är ekonomiskt kärvt. Visserligen har pendeln svängt till fördel för kärnkraft, men det betyder inte att åtminstone solenergi är uträknat.
Lågkonjunktur leder ofta till uppsägningar – vilket i sin tur driver efterfrågan på vidareutbildning och omskolning. Universiteten, YH-utbildningar och onlinekurser blomstrar när människor försöker öka sin anställningsbarhet. Här kanske särskilt företag som erbjuder distansutbildningar kan vara extra intressanta.
Till sist är IT-branschen inte immun mot lågkonjunkturer, men vissa delar är mer robusta än andra. Cybersäkerhet, molntjänster och driftkritiska system fortsätter vara viktiga investeringar för företag – även när de skär ner på annat.
Världen är osäker – men det betyder inte att alla branscher faller samman vid en lågkonjunktur. Genom att förstå vilka sektorer som står emot ekonomiska stormar kan du ta bättre beslut, både som individ och företagare. Det handlar inte om att bli rik över en natt, utan om att stå stadigt när andra vacklar.
Krisberedskap för pengar
Vilket för oss in på det sista jag tänkte skriva om i den här artikeln. Har du funderat över din krisberedskap för pengar? Har du kontanter hemma? Har du konton på mer än en bank? Har du fler kort du kan använda? Har du alternativa betalmedel?
Allt det där kan vara värt att fundera över, inte bara när ekonomisk oro råder utan även utifrån cyberkrig och andra samhällskriser. Väldigt få människor har kontanter hemma och ännu färre har några alternativa betalmedel. Vi förlitar oss på att tekniken alltid ska fungera, men det gör den inte. Min spaning är att vi kommer se fler avbrott i framtiden, särskilt när proxykrigen går in i en ny fas.
Har du exempelvis investerat i ett gäng silvermynt eller guldmynt att ha hemma så har du inte bara ett stabilt alternativ till betalmedel, du har faktisk en investering som står emot vilken ekonomisk kris som helst. Att du givetvis måste säkra de där mynten så att ingen kan stjäla dem är en annan sak, och du behöver inte ha flera miljoner – men en liten reserv är inte fel.
Ekonomisk oro är inget att oroa sig för
Nu börjar vi närma oss slutet på mina tankar kring ekonomisk oro. Grundreceptet är att inte oroa sig. Världen går inte under (förhoppningsvis) för att investerare håller hårt i stålarna. Hårt arbetande företagare fortsätter driva sina företag och vi kommer behöva handla globalt även i framtiden. Allt kommer lösa sig och förhoppningsvis blir det utan fler krig.
Att fortsätta investera, tänka smart och tänka annorlunda, gör att du kommer ut ur vilken kris som helst och troligen med mer pengar.
Vad har du för tankar kring ekonomisk oro?
Leave a Reply