Bloggen är min kamin

Välkommen till den första av en serie intervjuer. Det är många som bloggar om ekonomi och ekonomiskt oberoende. Josefine har intervjuat Fru EB och här får du reda på hur Fru EB började blogga, hur bloggen blev en kamin och några bra tips på hur du kan ta dig ett eller ett par steg närmare ekonomiskt oberoende. 

Fru EB började blogga förra hösten. Men det var egentligen i maj 2015 som det hela började. Det var då hon hittade den kanadensiska bloggaren MMM – Mr Money Mustache. Han visade någonting som hon aldrig hade trott var möjligt; att man med en hyfsad lön kunde bli ekonomiskt oberoende på 10 år. Det blev en vändpunkt i hennes liv.

– Jag vantrivdes sedan några år med livet i den typiska tjänstemannakarriären, men såg ingen utväg, berättar hon.

“Det är väl det här man gör, och sen dör man?” hade hon tänkt.

– MMM visade mig en bakdörr och jag valde att smita ut. Och jag har inte ångrat mig en sekund.

Resan mot att bli ekonomiskt oberoende är bland det roligaste och mest självförverkligande hon har varit med om.  Och eftersom hon blivit frälst så ville hon frälsa andra, därför startade hon bloggen.

Hon beskriver sig själv som en ganska vanlig 41-årig Stockholmare med civilekonomexamen, tjänstemannakarriär och familj.

– Jag har i alla år jobbat med försäljning och marknadsföring, vilket kan tyckas konstigt då jag i bloggen väller ganska mycket skit över såväl säljare som kommersiella budskap.

Hon ser sin blogg som en gruppkonversation där varje inlägg är som ett ämneskort; “i dag ska vi prata om röda linser/stearinljus/indexfonder”.

– Sen kanske det dimper ner en kommentar och sen är diskussionen i full gång. Vedträn brinner bättre tillsammans och bloggen är min kamin.

LÄS MER: Fru Efficient Badass blogg

Hon ser inte sin blogg som en klassisk ekonomiblogg, utan som en sparblogg. Hon menar att sparandet är en nödvändighet för att bli ekonomiskt oberoende, och det var därför hon valde att blogga om just det. Sedan blandar hon in lite annat, så som kläder och stil eftersom det är något hon själv är intresserad av.

– Man kan till och med göra sparknep av att dricka cava på Stureplan, säger hon och hänvisar till inlägget “Brittfylla” från 14 december förra året.

Målet med bloggen är att sprida Mr Money Mustaches budskap i Sverige. Om han är hennes Jesus, så är väl hon hans lärjunge, förklarar hon. Och hon vill göra det för att kunna hjälpa flera att förverkliga sina drömmar.

Dessutom skulle flera leva ett miljövänligt liv, eftersom produktionen av såväl prylar och dussincharter som fast fashion och kött tär på miljön. Trots att de flesta i dag är medvetna om att vi inte blir lyckligare av sådant så fortsätter vi ändå att konsumera som om det inte fanns någon morgondag.

– Till viss del beror det på ensidigheten i de budskap vi tar emot i våra liv – merparten kommersiella, säger hon. Jag vill presentera en alternativ färdväg för de som tröttnat på att jaga nästa prylfix.

Det som driver henne att blogga är “altruism”. Hon är själv väldigt tacksam för de bloggar som har lett in henne på sitt nuvarande spår, och känner att detta är hennes sätt att betala tillbaka. Hon hoppas på att kunna rädda någon som är i behov av att räddas från ekorrhjulet, få någon att bli bilfri, äta mer vegetariskt eller semestra hemma åtminstone vartannat år.

Dessutom är det som terapi, en befrielse att häva ur sig frustration över till exempel arbetslivets bisarrerier och få medhåll.

– Det är så befriande att känna att man inte är ensam.

Det roligaste med att blogga är att leva livet utifrån ett “blogglins-perspektiv”. En garderobsrensning eller ett tråkigt möte på jobbet blir innehåll i bloggen. Hon gillar också själva skrivandet. Men det allra bästa är att få kommentarer.

– Jag har lärt mig så mycket och fnissat så mycket sedan jag började blogga. Det är den bästa hobbyn, och helt gratis dessutom.

Hennes bästa tips för att bli ekonomiskt oberoende är att ta en kvart och fundera på hur man skulle vilja leva sitt liv och spendera sin vardag, om pengar inte finns med i ekvationen. Om svaret är “exakt som jag lever i dag” så kan man skippa planen på att bli ekonomiskt oberoende, och istället bygga en buffert för oförutsedda utgifter.

Om man däremot har en dröm som man vill förverkliga – leva i ett annat land, bli biodlare på heltid, skriva böcker – då ska man googla på 4%-regeln och göra en konkret plan. 

– Laborera med olika sparkvoter för att se hur lång tid det kan ta att realisera drömmen. Gör gärna ett diagram så att du kan följa ditt stash på vägen framåt. Utan dröm och konkret plan, ingen drivkraft till ekonomiskt oberoende. 

– Ett annat tips är “tänk som en student”, fortsätter hon. Om du filtrerar alla dina pengabeslut genom en students beslutssystem, löser sig saker kemiskt. Tyvärr, ingen ekologisk ruccola och fransk ost, det blev vitkål och hushållsost. För så tänker en student och även du, förutsatt att du bestämt dig för att bli en badass sparare. No pain no gain. Efter ett tag blir sparandet en sport och det är då du hänger på min blogg och lär dig hur du gör asiatisk vitkålssallad med chili och lime, köpt på Willys tre för en tia.