Värdet av en krona

krona

Det är inte mycket man får för en krona idag. Möjligtvis ett tuggummi i en tuggummiautomat. Nu har svensk politik lyckats pressa ner värdet på den svenska kronan ytterligare, och sämre lär det bli. Det är kanske därför som så många inte uppskattar värdet på en krona, utan glatt köper en latte för femtio kronor eller en utelunch för en hundring. 

Värdet av en krona, hur lite kronan än är värd, kan dock inte underskattas för den som vill ta sig till ekonomiskt oberoende. Utan att vara fanatisk bör du överväga varje gång du ska lämna ifrån dig en krona om det där köpet verkligen är nödvändigt. För en krona kan bli till tio som blir till hundra.

I slutänden är det också så att varje krona du äger representerar en viss mängd tid du ägnat åt att skaffa den där kronan, om du nu inte fått eller ärvt dina tillgångar. Det gör också att du på sätt och vis har skaffat dig en tidbank som gör att du kan köpa tillbaka din tid. Det vill säga för varje peng du äger kan du ägna dig åt att inte behöva arbeta. Utmaningen är förstås att du behöver äga många kronor.

Därmed inte sagt att man inte ska njuta av en god bit kött du grillat, se en bra film eller unna sig en semesterresa. Tvärtom är det något man bör göra för att inte glömma av att leva. Men värdet av varje krona bör finnas med i tankarna hela tiden.

I sammanhanget är det förstås intressant att se vad den svenska regeringen gör med värdet på våra kronor. Genom att missköta vår ekonomi genom skattehöjningar, satsningar på allt utom att skapa värde och ett vårdslöst slöseri inom den offentliga sektorn blir varje krona allt mindre värd. Det betyder att den tid du satt in i de pengar som du sparat ihop äts upp.

Sverige behöver åtgärder som skapar arbeten, ökar vår export och ser till att antalet skattekronor blir fler utan att höja skatten.