Sparo är sparombudsmannen

Vår serie intervjuer av ekonomibloggare fortsätter och den här gången har Josefin intervjuat Sparo, som egentligen heter Micke Larsson. 

Micke Larsson driver bloggen Sparo, som helt enkelt handlar om ekonomi – alltifrån hans egna spar- och hushållstips till börsanalyser och världspolitik.

Han menar att namnet Sparo skulle kunna stå för Sparombudsmannen.

– En sådan borde absolut finnas i detta idiotsamhälle, tycker han. Men jag ser mig mer som en manlig motsvarighet till Spara i serien Spara & Slösa. Jag är det där dygdiga aset som man å ena sidan vill vara, å andra sidan bara vill slå.

Själv beskriver han sig själv som en 46-årig frilansskribent med ett brinnande intresse för sparade, aktier och andra investeringar.

– Jag är något så ovanligt som en ekonomibloggare som skriver offentligt, under eget namn. Andra får göra som de vill, men för mig var det aldrig ett alternativ att blogga anonymt och kalla mig “Guldtomten” eller “Börslegenden”. Det jag inte kan eller vill skriva under eget namn är förmodligen bäst osagt.

Bloggen startade han för två år sedan, och sedan dess har han skrivit närmare 700 inlägg. Hans tanke är att läsarna ska mötas av ett nytt inlägg och intressanta diskussioner bland kommentarerna, varje dag.

Han började blogga om ekonomi för att det alltid varit ett stort intresse, och någonting som han vill skriva om. Men under åtta år som skribent då han skrivit artiklar, krönikor, tv-manus och reklam så hade han nästan aldrig skrivit om ekonomi. Då tänkte han att bloggen kunde bli hans skyltfönster som ekonomiskribent.

Bloggen är även ett bra sätt att träffa likasinnade och att ta del utav varandras erfarenheter. 

– Funderar jag på att investera i en viss bransch eller företag så kan jag skriva ett ganska förutsättningslöst blogginlägg och få input från erfarna läsare. Det vidgar mina vyer.

Ekonomi är såväl en hobby och en livsstil som ett sätt att tjäna pengar. Han valde att starta bloggen helt utan reklam för att först jobba sig upp till att bli en av Sveriges mest lästa bloggar inom ekonomi. Men det är först nu som han tycker att den borde vara av intresse för företag att förknippas med.

– Så den företagare som har för mycket pengar och vill synas på en sida med en bred publik av ekonomiintresserade människor är välkommen att höra av sig.

Det han gillar mest med bloggandet är dialogen. Han tycker att det blir roliga diskussioner i kommentatorsfältet och på Twitter, oavsett vad han skriver om.

Det är alltifrån unga börsintresserade till pensionärer som helst vill se fler mat- och odlingstips som delar med sig av sina kunskaper. Och syftet med bloggar är interaktionen med läsarna, tycker han, bloggen är ett samarbete med dem. Han har aldrig förstått dem som använder sin blogg som en anslagstavla och varken besvarar kommentarer eller direkta frågor. Då kan man skriva en bok istället.

Hans bästa tips för att bli ekonomiskt oberoende är att sänka utgifterna.

– Nästan alla kan bli ekonomiskt oberoende genom att tänka igenom sina kostnader. Det är inte ens särskilt svårt.

sparo

3 Comments

  1. Jo, Sparo är inte lika ljusskygg som en del av oss andra 🙂 Det är vi som inte vill ha en massa paparazzis smygandes.

    • Hahaha, så sant. Det är den främsta anledningen till at vara anonym. 🙂

      • Jag kan lugna er med att det är rätt ont om paparazzis häromkring. Den enda svensk som har problem med det är väl egentligen Noomi Rapace, som förklarade att hon inte kunde gå på stan i Sverige utan att vara förklädd. Samma vecka tog Bruce Springsteen en promenad i Göteborg, men hans kändisskap är kanske inte lika utvecklat. Jag är i och för sig osäker på om jag skulle känna igen Springsteen om jag mötte honom, men jag vet med hundraprocentig säkerhet att jag inte skulle känna igen Noomi Rapace.

Comments are closed.