Spartips

Här är ett försök till den ultimata listan över spartips. Du får mer än gärna bidra, antingen med kommentarer här eller i forumet.

[sgmb id=”1″]

 1. Baka eget bröd
  Att baka eget bröd sparar utan tvekan pengar och det går att få ner kostnaden rejält med rätt sorts recept. Se några tips på brödrecept här.
 2. Muskler framför maskiner
  Kan du cykla istället för att åka bil sparar du hundra procent av bränslekostnaden, plus eventuella trängselavgifter.
 3. Stäng av TV-n
  TV kostar pengar. Läs en bok istället så sparar du både kostnaden för att driva TV-n (el) och abonnemang. Eventuellt kan du säga upp några abonnemang och titta mindre på TV.
 4. Köp inte det du inte behöver
  Överväg både en, två och tre gånger innan du köper något. En krona du inte behöver använda är en sparad krona. Vänta ett par veckor innan du köper de där nya hörlurarna eller vad det nu är du längtar efter.
 5. Sälj allt du inte behöver
  Det är egentligen inte ett spartips, se ovan vad det gäller att inte köpa från början, men har du saker du inte behöver varför låta dem ligga och samla damm?
 6. Gör egna presenter
  Ska du gå på kalas så se om du inte kan göra en egen present till den som fyller år. Baka kakor, gör sylt eller honung, tillverka något du är bra på. Många människor, för att inte säga alla, uppskattar hemgjorda presenter mer än köpta. Du kanske rentav kan ge bort lite av din tid, varför inte ge bort en gräsklippning?
 7. Reparera dina kläder
  Istället för att köpa nya byxor när du har lyckats spräcka en och annan söm så kan försöka laga dem själv. Kläder håller betydligt längre än du tror och det är dessutom miljövänligt att reparera. Det gäller förstås inte bara kläder.
 8. Matlåda
  Laga stora portioner när du ändå lagar mat och frys ner det som blir över i lunchportioner. Det sparar minst hälften av kostnaden för utelunch och är många gånger betydligt nyttigare.
 9. Sluta röka
  Det är ett av de mest hälsosamma tips du kan få och du sparar stora pengar på att inte röka.
 10. Jämför priser
  Jämför priser på allt, om du nu måste köpa något. Det gäller framför allt försäkringar, abonnemang men även prylar. Tänk dock på att inte bara köpa de billigaste prylarna. Leta efter kvalité och långa garantitider, vilket ofta är samma sak.
 11. Träna hemma eller i naturen
  Gymkort har sin plats, men många gånger kan du träna lika bra hemma eller i naturen och det kostar dig ingenting. Förutom träningskläder förstås.
 12. Vädra istället för att tvätta
  Tvätta kostar pengar, och naturligtvis ska man tvätta sina kläder. Men generellt sett tvättar vi i västvärlden alldeles för ofta. Det räcker många gånger med att bara vädra kläderna. Använd näsan.
 13. Släng inte mat
  Ät upp maten eller spara den till nästa dag, det slängs alldeles för mycket mat i vårt land. Bäst före betyder dessutom bäst före, använd näsan även här. Exempelvis mjölk går inte ut för att bäst före har passerats, mjölk går ut när den är dålig.
 14. Bo kollektivt
  Kan du och vill du kan du med fördel bo tillsammans med andra. Det minskar definitivt boendekostnaden.
 15. Ta hem vännerna istället för att gå ut på krogen
  En krogrunda kostar betydligt mer än att sitta hemma och dricka vin. Undvik krogrundor och restaurangbesök om du vill spara en slant.
 16. Stäng av allt som drar ström
  Standby-lägen drar hur mycket ström som helst. Använder du inte apparaterna hemma, stäng av dem. Samma sak med belysningen.
 17. Sänk temperaturen
  Det är hälsosamt att frysa, åtminstone lite lagom. Dessutom sparar du mycket pengar bara på att sänka en enstaka grad.
 18. Lägg tid på underhåll
  Serva bilen, dammsug bakom kyl och frys, dammsug datorfläkten, måla huset i god tid, rensa stuprör och hängrännor. Underhåll sparar pengar i framtiden.
 19. Säg upp tjänster och abonnemang
  Du har förmodligen fler tjänster och abonnemang än vad du tror. Kolla in smarta tjänster som hjälper dig att ha koll på det här och säg upp allt du inte behöver. Eller byt till ett abonnemang med lägre pris.
 20. Ät vegetariskt
  Jag är verkligen ingen vegetarian, men att äta vegetariskt en eller två gånger i veckan utesluter inte att du äter en rejäl stek på lördag. Vegetariskt är både bra för miljön och för plånboken.
 21. Handla mat på nätet
  Det är en balansgång, men det är marginellt dyrare än att handla mat i butik. Den största fördelen som gör att du sparar pengar är att du dels inte behöver transportera dig till och från butiken, men framför allt att du kan planera dina matinköp bättre. Spontanköp existerar nästan inte online. REKLAM. Vill du ha 170 kronor att handla mat för kan du använda den här länken till mat.se.
 22. Säsongshandla
  Köp grönsaker och frukt när det är säsong på dem, och undvik köpa när det inte är säsong. Sparris har jag upptäckt kan pendla väldigt mycket under året, men det finns fler grönsaker och frukter som varierar mycket. Det här gäller även fisk och skaldjur, men svårare att förutse.
 23. Vänta
  Köp inte det du vill ha direkt, om du inte måste. Vänta ett tag. Det du verkligen behöver kommer du att köpa ändå och tillfredsställelsen över att ha gjort ett väl överlagt inköp är mycket större än spontanköp. Det du inte behövde kommer du inte att köpa och du har således sparat pengar.
 24. Drick vatten
  Vatten är inte bara bra för din hälsa, det är betydligt billigare än all annan dryck – om du undviker att köpa hem det i PET-flaskor förstås.
 25. Anslut dig till alla bonusklubbar du kan
  En bonusklubb, så länge den är gratis, är bara fördelar för dig. Anslut dig till alla du kan och om du måste köpa något, köp det så billigt du kan och där du kan få poäng eller återbäring från en bonusklubb.
 26. Undvik snabbmat
  Snabbmat är ofta onyttigt, även om det börjat dyka upp en hel del matställen med nyttig snabbmat. Men även nyttig snabbmat är dyrare än att du själv lagar maten, så förbered dig med några goda enkla recept och laga stora portioner du kan frysa in.
 27. Korta din resväg
  Även om du kan minska dina reskostnader genom att cykla istället för att åka bil finns det dagar då vädret omöjliggör cyklande. Om du kan flytta närmare ditt arbete, eller flytta arbetet närmare (läs jobba hemma alt. byta arbetsgivare) så kan du inte bara spara pengar utan också tid.
 28. Håll dig frisk
  Det är klart att vi alla vill hålla oss friska, men det är inte alltid vi jobbar på det. Så enkla saker som att vara noga med att tvätta händerna, särskilt i förkylningstider, gör att du ökar dina chanser att vara frisk. Blir du förkyld kan du bli borta från jobbet och tvingas lägga pengar på både läkare och läkemedel. Att vara frisk är en ren besparing!
 29. Pumpa däcken
  Har du bil och trotsar Miljöpartiet så kan du tjäna en och annan krona på att ha rätt tryck i däcken. Men var noga med att ta reda på vad som är rätt, för mycket ökar risken för punktering. Dessutom slits den centrala ytan av däcket betydligt mer.
 30. Gå till biblioteket
  Biblioteket är en guldgruva, bokstavligen. Det är gratis och du kan aldrig läsa för många böcker.
 31. Byt däck själv
  Det är väldigt lätt att betala några hundralappar för att byta däcken åt dig och ytterligare några hundra för att få förvara dem i ett däckhotell. Men du som är sparsam vill hellre spara pengarna och byter däcken själv. Glöm inte att tvätta dem, smutsiga däck går förr eller senare sönder.
 32. Använd cashback
  Måste du handla så använd en cashback-tjänst, som Refunder (affiliate-länk). Då får du tillbaka en del av det belopp du handlat för, och många gånger är det flera procent cashback.
 33. Sparskolan.com hjälper dig att spara pengar.
 34. Spara i aktier och fonder
  Pengarna du sparar vill du kanske satsa i aktier och fonder. Då gäller det att ha koll och vara uppdaterad. Du hittar all tänkbar information hos Börskollen och glöm inte att du mer du sparar desto mer kan du investera.
 35. Stäng av vattnet medan du tvålar in händerna
  Enkelt, men många gånger bortglömt spartips. Spola lite vatten för att fukta händerna, stäng av kranen och tvåla in händerna. Skölj sedan. Det här sparar inte bara pengar utan även miljön!

Här hittar du fler bra spartips.