Världens högsta skatter räcker inte

skatt

Enligt tankesmedjan Timbro har Sverige världens högsta marginalskatt, och ligger på topplistan över det totala skattetrycket. Men det räcker inte för Vänsterpartiet, 

För ordningens skull, låt mig vara fullständigt klar med att skatt är bra och nödvändigt. Ingen tvekan om det. Och ingen tvekan heller om att ökade klyftor i samhället inte är bra. Men vad är det som gör att vi i Sverige behöver ha världens högsta marginalskatt och att det ändå inte är tillräckligt för Vänsterpartiet? De har kommit överens med regeringen om att förändra marginalskatten så att ytterligare 3 miljarder kronor pumpas in i skattkistan.

För den som tjänar tillräckligt bra betyder en ökad 100-lapp i lön att 25 kronor får behållas. Något som tankesmedjan Timbro nyligen uppmärksammade i en omfattande rapport. Fler ska nu drabbas, då Vänsterpartiet sett till att utöka antalet människor som får betala marginalskatt. Det betyder att om du kämpar hårt straffas du, istället för att belönas.

Det här leder till en mängd effekter som inte är bra för samhället. Människors drivkraft att specialisera sig minskar, vilket i sin tur innebär att bidraget till samhället minskar och skatteintäkter uteblir. Man skulle också kunna hävda att det blir mer lönsamt att inte arbeta. En intressant jämförelse är att USA har ett genomsnittligt skattetryck på 48%, och samtidigt en arbetslöshet på 4,9%, att jämföras med Sveriges 7,4%. Nu är USA inget mönsterland vad det gäller social trygghet, men det finns ändå en del att fundera över vad det gäller skattetrycket.

Dessvärre tar det inte slut här. En enkel slagning på Google över “regeringen vill höja skatten” ger mängder av träffar, inom alla möjliga områden (bank, värdepapper, fossila bränslen). Trots att budgeten beräknas gå ihop och få ett överskott på drygt sju miljarder. Den totala utgiftsbudgeten för 2017 var på 972 miljarder…  Har du inte läst budgeten så rekommenderar jag verkligen att du tar en titt, det är en minst sagt intressant läsning.

Med det sagt, åter till den inledande frågan. Varför räcker inte världens högsta marginalskatt, när vi dessutom gör ett budgetöverskott?

 

Å andra sidan går det alltid att trösta sig med en Pulled Pork Burger.

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Axfood och vårbudget - Money Cowboy
  2. Axfood och vårbudget – Carling Creations

Comments are closed.