Säljare och köpare

säljare

Börserna världen över har fortsatt störtdyka och det råder en panikartad stämning. Hur just du ska göra måste du själv avgöra, men här är några intressanta funderingar.

Till att börja med finns det alltid en köpare och en säljare vid varje transaktion. Om du säljer dina aktier och lyckas göra det finns det med andra ord någon som tror på aktien, eller tror sig kunna göra pengar på bergochdalbanan.

Även om det i transaktionerna innebär att stora pengar kan gå förlorade i mellanskillnaderna betyder det ändå att en köpare antar att han eller hon kan återhämta även kommande fall. Priset var med andra ord rätt för köparen, och med största sannolikhet fel för säljaren.

Börsens psykologi kan man skriva spaltmeter om, men i slutänden är det inte alltid rationella beslut som står bakom varje försäljning. Det är det naturligtvis inte heller när någon bestämmer sig för att köpa, men jag har en känsla av att rationella beslut fattas oftare av köparna än säljarna.

För min del sitter jag still. Börsen kommer gå ner ytterligare, det kommer att vara turbulent, men jag tror på bolagen jag har i portföljen. Stökigast kommer det kanske vara för bolagen i resebranschen, men människor vill resa och viruset kommer att gå över eller hanteras.

Däremot kan man alltid fundera över hur känslig världens produktion är och om just-in-time alltid är rätt. Covid-19 är inte den värsta av alla sjukdomar, vad händer när en sjukdom som är ännu mer dödlig och smittsam sprider sig på samma sätt?

En sista sak, det här stöket är tveklöst en god anledning att se över sin diversifiering. Det finns andra inkomstströmmar än utdelningsaktier. Solpaneler exempelvis. De fortsätter leverera el även om börsen skakar.