Skydda din hälsa

skydda

Webben svämmar fullständigt över med information om Coronaviruset och hur man ska skydda sig, men jag tänker ändå ge min input. Jag tycker att den sortens information som sprids ofta är väldigt allmän och dessutom långtifrån tillräckligt krispig. Den här sortens information måste vara glasklar.

Så låt oss börja med det uppenbara. Mängder av människor kan inte sköta grundläggande handhygien. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt tanken att be män på herrtoaletten att komma tillbaka för att tvätta sig ordentligt. Ett svineri utan dess like när män i alla åldrar bara sköljer av händerna i fem sekunder. Det är inte att tvätta händerna, det är att skölja händerna. Det är kanske svårt för många att fatta, men virus som Covid-19 och liknande försvinner inte för att man sköljer av händerna.

Jag har ingen aning om hur det är på damtoan, men jag hoppas att det är bättre. Vad som gäller är minst 20 sekunder tvättande, med tvål och varmt vatten. Ju oftare desto bättre i förkylningstider. Den här sortens grundläggande hygien minskar smittspridning radikalt.

Dessvärre verkar halva jordens befolkning inte förstå det och min enkla spaning är att smittspridningen skulle ha minskats radikalt om folk bara hade tvättat händerna ordentligt.

Nästa del är att inte hålla på att pilla med händerna i ansiktet. Näsan, ögonen och munnen är förbjudna om man vill minska risken att bli smittad.

Därtill gäller det förstås att undvika människor som är uppenbart sjuka. Folk som nyser, hostar och är uppenbart hälsopåverkade ska du hålla ett avstånd på minst två meter till.

Att folk som är sjuka inte har vett att hålla sig hemma är en annan fråga, men lite svårare att komma åt. Men om människor sköter handhygienen, hostar i armvecket och låter bli att lämna hemmet om de fått feber så kommer smittspridningen att minska radikalt.

Utöver allt det här så gäller det att jobba med förebyggande hälsa. Träna, sov, ät rätt. Drick mycket vatten, och vistas utomhus så mycket du kan. Frisk luft är en bristvara i många delar av världen, men vi som har fantastiskt frisk luft bara vi går ut bör ta del av den när vi kan.

Och observera att jag inte vill raljera här, men det går inte att säga det på annat sätt. Jag är innerligt trött på folk som inte kan sköta grundläggande handhygien, oavsett om det gäller Coronavirus eller inte.