Solceller som inkomstström

solceller

Grunden i att lyckas med att bli ekonomiskt oberoende är att skapa mer än en inkomstström, och helst så många passiva som möjligt. Eller åtminstone semi-passiva.

Fram tills nyligen har jag inte sett på mina solceller som en inkomstström, utan mest som ett sätt att sänka mina kostnader. Särskilt som elen i vårt land är sinnessjukt överbeskattad i sann kommunistisk anda. Varje krona jag kan sänka elkostnaden med är inte bara en besparing, utan också en ren njutning att slippa betala skatt på skatt och moms ovanpå det.

LÄS MER: Om flera inkomstströmmar

Men i grund och botten är dock solpaneler en inkomstström. Visserligen en som är inriktad på din elkostnad primärt, men vad händer om du producerar mer än vad du förbrukar? Då får du faktiskt betalt, om än för lite. Plus en skattesubvention på 60 öre per kWh du matar tillbaka till elnätet.

Det finns förstås ett tak för skattesubventionen, du kan aldrig få mer än 18 000 kronor och om du skulle tjäna mer än 40 000 måste du skatta på inkomsten.

Här finns med andra ord en möjlighet att få en passiv inkomstström, som verkligen är passiv. Du behöver i princip inte göra mer än att hålla koll på rapporteringen och deklarera.

Nu kostar en anläggning en hel del, men med investeringsstödet går det att komma ner i en återbetalningstid på runt 10 år. Livslängden är minst 25 år och där ligger ofta garantierna. Med andra ord 15 år som det går att dra in stålar på en anläggning.

Helst ska den vara så stor att den producerar mer el än du förbrukar, och kan du få in ett batteri i investeringen till överkomligt pris är det ett bra sätt att verkligen använda solenergin. Solceller som inkomstström är en bra affär enligt mitt sätt att se saken.

4 Comments

  1. Egentillverkad el väckte mitt intresse redan på gymnasiet för nästan 35 år sedan när jag såg vår lärares lilla vattenkraftverk i en kvarn på hans gård. På den tiden var det problem med kvaliteten på transformationen till hushållsström så jag tror han nöjde sig med att värma vatten för uppvärmning av gårdens alla hus.

    Om (jag menar när) jag flyttar till hus lämpligt för solceller blir det definitivt så. Även solfångare som alltså inte ger el utan varmvatten för hushållet eller värme till elementen är intressant.

  2. Bra idé, solfångare har jag inte tänkt på. Det är helt klart en bra komplettering även om det inte går att kapitalisera på den. Å andra sidan kommer den el som behövs köpas minska radikalt eftersom det är uppvärmning som driver större delen av elförbrukningen. Måste undersökas mer, tack för tipset!

  3. Tjena!
    Skulle du i ett framtida inlägg kunna visa hur du räknat på egen energiproduktion? Hur jag än har räknat de senaste åren så har jag inte fått ihop det – trots att jag exkluderat politisk risk. Det har alltså lyst rött på var enda kalkyl jag gjort.

    • Jo, absolut, bra idé. Solcellsbidraget kortade ner återinvesteringstiden för min del, men jag ska skriva ihop något.

Comments are closed.