Clas Ohlson gör bra ifrån sig

Som vanligt skulle jag vilja säga. Alla håller nog inte med mig, men jag har länge ägt Clas Ohlson och tycker att företaget från Insjön har levererat i alla år. Vissa år går det bättre, andra sämre, men riktningen är ständigt densamma. 

Försäljningen ökade under mars och det är förstås glädjande. Inte minst brukar den sortens nyhet verka positivt på börsen, vilket driver upp börskursen. För egen del får Clas Ohlson gärna ligga kvar på nuvarande nivåer, eller till och med gå ner. Just nu känns den lite för dyr för att öka i, vilket jag dock gärna hade gjort.

Men för att återvända till varför jag tycker Clas Ohlson är en bra aktie. Förutom att företaget har en helt okej utdelningspolicy och visar en stabil tillväxt i utdelningarna drivs de av goda värderingar, värderingar som har sin grund i att företaget är ett familjeföretag. De har dessutom funnits sedan 1918 och lyckats överleva den stora depressionen, Kreugerkraschen såväl som andra världskriget och alla andra lågkonjunkturer under åren. Samtidigt har de en grundstrategi att fortsätta expandera, vilket kanske har varit de enda stora orosmolnen under åren. Samtidigt ska man veta att expansioner tar tid innan de får fäste och att bryta ny mark inom detaljhandel är inte det lättaste.

Sist, men inte minst, så är det en trevlig upplevelse att besöka en Clas Ohlson-butik. Personalen är alltid trevlig (visst, det finns undantag) och butikerna luftiga. Det går att hitta det mesta och dessutom kompletteras de fysiska butikerna med en onlinehandel som visserligen inte står ut men som fungerar. Det enda smolket i bägaren är att produkterna ibland hamnar i det lägre segmentet vad det gäller hållbarhet, men samtidigt är det alltid ett attraktivt pris.

Med tanke på den ökade försäljningen skulle jag tro att Clas Ohlson höjer utdelningen i år och kanske följer trenden att dela upp utdelningarna på fler än ett tillfälle per räkenskapsår. Vilket ska bli spännande att se. Jag ser heller inga anledningar till att Clas Ohlson inte skulle kvalificera sig för att vara en aktie jag kan äga för alltid.

 

 

4 Comments

  1. Håller med dig – Clas Ohlson är en fin liten tråkaktie. De levererar sina 4 procent i utdelning och många bortser från dem på grund av att andra aktier har mer spännande tillväxtmöjligheter.

    Jag tankade ett hundratal aktier före jul när aktien handlades under 130 kronor och kronan var pressad. Det har varit en lysande investering både på kort och lång sikt. Ökade med 8 aktier nyligen och det har också varit en god affär.

    Har den som ett kärninnehav i min portfölj med cirka 2,5 procent.

  2. Bra tankar. Jag tror det är många som har CO som kärninnehav, det är verkligen en stabil, om än tråkig, aktie. Låter som att du lyckades fynda vid rätt tillfälle. 🙂

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Clas Ohlson ångar på och bankerna får på tafsen - Money Cowboy
  2. Clas Ohlson ångar på och bankerna får på tafsen – Carling Creations

Comments are closed.