Vad händer om samhället kollapsar?

Naturligtvis är det extra lätt att fundera över det här när krig rasar i Europa. För oss som söker ekonomiskt oberoende kan det där oberoendet gå åt h-e om någon galning startar krig.

Till exempel, om du innan kriget bröt ut var ekonomiskt oberoende i Ryssland, och du hade dina tillgång i rubel är du kanske inte längre ekonomiskt oberoende. Även om samhället kan fortsätta fungera när det blir krig kommer börsen gå ner, företag gå i konkurs och så vidare.

Lösningen är förstås att sprida riskerna. Inte ha alla tillgångar i samma börs, och inte heller allt på börsen. Likväl finns det inga garantier. Mänskligheten verkar vara dömd att fortsätta bråka och slåss, även om vi under vår relativt korta historia faktiskt har varit mer beroende av att samarbeta än att skjuta ihjäl varandra.

Därför är det också så viktigt att vi alla fortsätter engagera oss i demokratin, i att bevara vår frihet och inte låter galningarna ta över. När kommunisterna ville tysta alla som tyckte annorlunda var det bara några få som vågade stå upp. Tror du jag pratar om Sovjet eller forna öststater så tänk om, det här var i Sverige under 2000-talet när kommunisterna brunmålade alla som kritiserade invandringen.

Yttrandefrihet är så enormt viktigt, det ser vi nu i Ryssland och Ukraina. Det går inte nog att understryka hur oändligt viktigt det är att låta alla få uttala sin åsikt – hur galen eller obekväm den än är. Galenskaper ska mötas med sunt förnuft, starka argument och transparens. Inte förlöjliganden eller härskarmetoder, som hela vänstern, inklusive sossar och miljökommunisterna, ägnat sig åt under många år.

Till sist, det värsta om samhället kollapsar är kanske inte graden av ekonomiskt oberoende – särskilt inte om det är krig det handlar om. Men det skadar aldrig att vara förberedd och samtidigt dessutom engagera sig i samhället. Ett samhälle byggs inte av sig självt.

2 Comments

  1. Det var Moderatledaren Fredrik Rainfelt som 2000talet stog och skrek vi måste öppna våra hjärtan och ta imot alla flyktingar. Han var för övrigt STATSMINISTER FRÅN 2006-2014. Det var denna farliga politik som förstört Svergige. Så jag säger att du läst för mycket Facebook. Kolla fakta först

    • Jag har inget till övers för vare sig Reinfeldt eller folk som hävdar att jag läst för mycket facebook. Den sortens retorik är precis vad kommunisterna ägnat sig åt hela tiden för att ta fokus från sakfrågan. Alliansen regerade under 8 år och det var uppgörelsen med fanatikerna i MP som ställde till det. Det skriver jag under på varje dag och kritiserar dem lika mycket.

      Nu är det dock 2022 och S har regerat i snart åtta år. Vad har blivit bättre under de åren? S har en justitieminister som konstant blundar för alla problem och statsministern (både nuvarande och förra) ägnar sig åt att skylla på andra mer än något annat.

      Argumentationen ovan handlade om att det politiska läger som varit absolut överlägset bäst på att förringa och minimera är S, V och MP med stöd av C. Alla som påtalat problemen möts av exakt samma töntiga argumentation som du lägger fram. “Du har läst för mycket på facebook.” Det nedvärderar den som hävdar någonting och sätter avsändaren på en väldigt hög häst. Men folk är inte dummare än att de tittar ut och ser vad som händer.

Comments are closed.