Husägare utan att ha koll på pengar

Huset på bilden blev inte skadat i skapandet av den här artikeln, och det är inte heller huset som den här historien handlar om.

GP Ekonomi skriver om ett par som byggt hus och nu har lånekostnader upp över öronen. Det är en smått fantastisk artikel som går ut på att skuldbelägga banken.

Läs artikeln här (kan behövas abonnemang).

Om det hade varit människor som ska köpa sitt första hus och är väldigt unga skulle jag ha mer förståelse, men inte heller då egentligen. För trots allt är det fortfarande så att när du fyller 18 år är du 100% ansvarig för ditt liv. Det verkar inte vare sig det här paret eller reportrarna på GP förstå.

Paret har sålt ett hus, byggt ett nytt och samtidigt har räntan gått upp. Dessutom fick de betydligt mindre för det gamla huset, vilket är naturligt med tanke på att huspriserna rasat.

Men ingenstans i artikeln frågar reportrarna om paret inte hade amorterat något på det gamla huset, och på så sätt ökat sina marginaler. Eller om de lyckats spara undan några pengar så att de hade haft mindre behov av att ta så stora lån.

Vi pratar om en månadskostnad på 38 000 inklusive amortering för det nya huset, före ränteavdrag. Lite svårt att räkna på vad det gäller amorteringen eftersom den inte enbart bygger på amorteringskravet. Men säg att amorteringen ligger på 8 000 i månaden, då är det 30 000 i räntor. Med räntan som anges i artikeln (4,75% + topplånsränta på 5,7%) så pratar vi åtminstone om ett lån på runt sju miljoner.

Sagan slutar dock inte där. Det visar sig att paret har två nya bilar. Vilka de måste sälja och lösa – hör och häpna – billån på. För att då köpa begagnade bilar eftersom de behöver bil för att ta sig till jobbet.

Jag säger inte att privatekonomi är lätt. Men någonstans måste man börja ta ansvar och det är bedrövligt att de så kallade journalisterna inte ställer fler frågor om det här. Är det ingen som sparar och amorterar längre?

Dessutom, att bygga ett helt nytt hus och ha två nya bilar på kredit, utan tillräckliga marginaler och sedan skylla på att banken inte informerade tillräckligt eller satte stopp.

Rent ut sagt… vad i helvete?

8 Comments

 1. Ja, det är nu som mångas förhoppningslösningar verklighetstestas och avslöjas som ohållbara. Händer med jämna mellanrum, den här gången gick det kanske alltför många år mellan gångerna. // Northernlights

  • Exakt! Varför inte fler planerar för sämre tider är kanske egentligen inte förvånande med tanke på att här i Sverige finns det en idé om att det är staten som ska ta hand om oss. Vilket den inte gör i väldigt många fall.

  • Ja, någonstans har förstås banken ett ansvar, men inte som journalisterna i artikeln vill låta påskina. Bra boktips!

 2. Ja märkligt hur vuxna klarat att bli just vuxna utan att tro att man som vuxen behöver ta ansvar för sitt eget liv & de livsval man gör??!!
  Jag skulle själv gärna spela på svart/rött på roulette & varje gång jag förlorar förväntar jag mig att staten & andra mer ansvarstagande skattebetalare står för mina förluster. Vinner jag däremot är vinsten min & bara min…
  Sopprötter – om de ens duger till det…- är min recension av deras personligheter!

 3. Bra jämförelse, och helt rätt. Troligen är det här ett av skälen till att hela ekonomin inte är starkare, istället för att kunna köpa något som är vettigt går pengarna till räntor.

Comments are closed.