Vad har du för växlingskurs på din tid?

växlingskurs

Har du någon gång funderat på att du byter din tid mot pengar? Ibland är det lättare att tänka på det om man är timanställd eller konsult. Men vad har du för växlingskurs på tiden? Är det ett 1-1 förhållande, eller kan pengarna göra så att du får mer tid?

För att göra det lite enklare att resonera kring den här frågan så tänker vi oss att du jobbar 8 timmar om dagen, måndag till fredag, i en månad och får en månadslön på 10 000 SEK. Dessutom funderar vi inte på skatt i det här läget.

Om då de här 10 000 SEK räcker till att täcka dina kostnader i en månad så har du växlingskursen 1:1. Jag vet att det här blir väldigt teoretiskt, men häng kvar. Skulle du ha kostnader för 5 000 SEK räcker pengarna du växlat in din tid mot till två månader, och din växlingskurs är 2:1. Varje timme du lägger in kan du få tillbaka och dessutom får du ytterligare en timme. Det är en bra affär.

Ponera att om du har den växlingskursen kan du arbeta i ett år och vara ledig i två. Eller i tio år och vara ledig i tjugo.

Nu ska staten ha en rejäl bit av kakan och konstigt nog ska staten ha en större andel om du tjänar mer pengar. De lovar dock ge tillbaka lite tid i form av pension, som dock har en väldigt dålig växlingskurs och där det är osäkert om du kommer få tillbaka tiden då du riskerar att avlida.

Tricket här är att dels ha det här synsättet med dig, så att du varje gång du går till arbetet ska det vara för att få en så hög växlingskurs som möjligt för din tid, men också för att du ska tänka på att det är ditt liv du byter bort. Sälj dig inte för billigt och se sedan till att varje krona arbetar för att ge dig mer tid – och mer frihet.

4 Comments

 1. Ja, det är tänkvärt att de flesta inte ens reflekterar över vad ders tid är värd i livet. Meningslösa prylar och köphets står högre upp för de flesta. Att köpa “något fint” som man kan visa upp för omvärlden för att samla poängen i någon form av tävling.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  • Du har som alltid kristallklara insikter. Just köpande av meningslösa prylar är ett ämne för sig, men helt sinnessjukt hur många som i realiteten ger bort av sitt liv för att få skina med nya bilar eller helt meningslösa prylar.

 2. “om du har den växlingskursen kan du arbeta i ett år och vara ledig i två. Eller i tio år och vara ledig i tjugo.”
  Är det någon avkastning på kapital jag missar här? Är det inte 1:1 i ledighet om ‘växlingskursen’ är 2:1 och du fortfarande har samma omkostnader den första 1:1 (när man också anskaffar kapitalet / byter sin tid mot pengar)?

  Borde det inte vara: “om du har den växlingskursen kan du arbeta i ett år och vara ledig i ett. Eller i tio år och vara ledig i tio.”

  • Du har helt rätt, jag räknade inte med att betala kostnaderna innevarande månad. 🙂 Men principen håller.

Comments are closed.