Lev för evigt med CRISPR

Om du fick leva för evigt, skulle du vilja göra det? Frågan kan tyckas enkel, med tanke på hur rädda vi generellt sett är för döden, men att leva för evigt är förknippat med en hel del utmaningar. Dock så verkar det inte längre omöjligt att vår livslängd kan förlängas ordentligt, inte minst med tanke på tekniker som CRISPR-Cas9. 

Gentekniken kanske skulle få fler anhängare om forskarna började använda lite mer spännande namn. CRISPR-Cas9 låter inte särskilt engagerande, men med tanke på vad som ligger bakom och teknikens möjligheter så borde alla tycka att det är en väldigt bra idé. CRISPR-Cas9 kan nämligen användas för att bota cancer och i förlängningen också förlänga vår livslängd. Det är för närvarande en teknik under utveckling, men användningen i praktiken är inte långt borta. Dock så finns det förstås en hel del etiska frågor, bland annat att verktyget bara kommer att användas av de som har råd och därigenom skapas en genetisk överklass.

Det är lätt att se dystopiska scenario, men jag funderar snarare på vilka praktiska effekter det har att leva längre. Pensionsålder blir inte längre lika intressant att prata om när det plötsligt går att ha en andra eller tredje karriär inom ett helt annat yrke. Om du ska leva till du blir tvåhundra år kan du börja studera till något nytt när tidigare generationer normalt sett var redo för ålderdomshemmet. Varför inte bli läkare eller konstnär lagom till din åttioårsdag?

crispr

Samtidigt går det att ha en helt annan ekonomisk horisont. Med hundra år extra blir det ännu enklare att bli miljonär, både en och två gånger. Men om alla blir miljonärer, vad händer då med behovet av att få arbetskraft? Den som lyckas bli ekonomiskt oberoende vid femtio års ålder har hundrafemtio år på sig att inte göra någonting, eller göra allt möjligt.

Visst är det spännande? Om det nu inte leder till en zombieapokalyps. Vilket i sig blir spännande, men inte särskilt trevligt.

[sgmb id=”1″]