SVT granskar körkortsteori

I ett nyligen publicerat reportage på SVT misslyckas reportern med att klara både teori och körprov. Därefter intervjuas en trafiklärare som tillika är ägare av en av Växjös trafikskolor. Trafikläraren tycker att det borde finnas uppdaterade körkortsprov var tionde år.

Nähä? Tycker en trafiklärare som äger sin egen trafikskola det? Det var konstigt. Ännu konstigare är det att han inte får en enda fråga från reportern som ifrågasätter vad han säger, utan han får fritt i statlig media basunera ut sin åsikt.

Nu kan även jag tycka att förmågan att framföra en bil säkert i Sverige är minst sagt bristfällig hos många bilister, men det har inte ett dugg att göra med hur bra eller dåliga körkortsproven är. Även fullständigt nyutexaminerade körkortsinnehavare kör som krattor, precis som att det finns folk som kört i fyrtio år och längre som kör perfekt.

Problemet här är dock inte vad vi alla tycker om körkortens vara eller inte vara, utan att SVT i vanlig ordning inte ställer en enda kritisk fråga. Det hade varit hur enkelt som helst för reportern att ställa den enkla frågan: “Men talar du inte i egen sak nu?”.

LÄS MER: Här hittar du reportaget

Det görs dock inte. Istället kommer trafiklärarens åsikt fram som någon sorts sanning. Trafikläraren säger dessutom att “det har hunnit att hända mycket sedan personen körde upp”. Ja, och än sen? Det är en plattityd utan innehåll, som inte heller ifrågasätts av reportern. Hur mycket har egentligen ändrats i trafiken? Visst, det finns en del nya påhitt som något geni på Transportstyrelsen tänkt ut, men grunderna är desamma som för femtio år sedan. Det i sig är anledningen till att du faktiskt kan köra bil i andra länder, grundprinciperna har inte ändrats någonstans. Det enda som markant skiljer sig åt mellan länder är vilken sida man kör på och det har bara ändrats en enda gång i världshistorien.

Men återigen, SVT följer inte sina egna regler. Man kan tycka att det är en skitsak när det gäller något så banalt som det här reportaget, men faktum är att bilen är en symbol för frihet och att en trafiklärare som tjänar pengar på att folk ska gå i trafikskola får stå oemotsagd är ytterligare en av alla anledningar till att statliga SVT måste läggas ner.

1 Comment

  1. Hej.
    Trevlig läsning.
    Men det intressanta tycker jag är om man kan räkna ut hur många år kapitalet ska räcka i olika skeden i livet. En som är 50 år behöver väl inte lika mycket sparat som en 20 åring för att klara sig eller har jag missat någon viktig punkt här.

    Mvh
    Johan

Comments are closed.