Köp inte sånt du inte behöver

Det kanske är uppenbart att du inte ska köpa vad du inte behöver, men en av de vanligaste råd jag ser på ekonomibloggar när det gäller att få loss lite extra pengar är att sälja saker du inte behöver.

Men om du inte behöver prylarna, varför köpte du de från början?

Givetvis är det så att om du har saker hemma som du inte använder, så kan du enkelt sälja dem och tjäna en extra slant. Men det kan låta som en dum fråga, eftersom du vid något tillfälle trodde att du trodde att du behövde sakerna. Men om du har mängder av saker som ligger och skräpar så kanske du har köpt mer än vad du faktiskt behövde.

Självklart överdriver jag lite här, men saken är att vi alla köper saker vi inte behöver. Vi borde verkligen tänka till två gånger (eller kanske till och med en tredje gång) innan vi köper saker – för chansen är ganska hög att saker vi köper idag kommer att användas några gånger och sedan lagras någonstans för att vi ska sälja dem tio år senare i den årliga garageförsäljningen.

[sgmb id=”1″]

Du skulle definitivt spara mycket mer genom att inte köpa i första hand. Jag har tidigare skrivit om Downshifting, och det är vad allt det här handlar om. Köp inte saker du inte behöver. Låna om du kan, fixa de gamla sakerna först och sluta leva ett liv där saker är viktigast. Det är inte viktigt att äga din egen gräsklippare, varför inte äga den tillsammans med din granne? Samma sak med en motorsåg. Inte behöver varje hushåll inom några hundra meter sin egen personliga motorsåg. Tio hus kan enkelt dela på en. Men det betyder naturligtvis att du måste gå ut och prata med dina grannar….

Läs mer: Att leva hållbart sparar pengar

 

5 Comments

  1. Helt rätt, det köps alldeles för mycket saker som inte behövs, även i detta hushållet, men blir bättre och bättre på att fundera ett antal rundor innan köp görs numera.

    • Det där är nyckeln, att faktiskt fundera ett par extra gånger innan man genomför ett köp. Jag försöker vara väldigt ärlig när jag svarar på frågan om hur många gånger jag kommer att använda den där prylen jag vill köpa. Och efter att ha rannsakat mig själv blir svaret oftast att jag klarar mig utan den, och dessutom kan jag säkert låna av någon annan. Eller hyra i värsta fall.

  2. Man kan ju ha köpt grejerna för att man faktiskt behövde dem då, men inte längre. Jag har t ex ägt exakt en sån där motorsåg som på bilden. Jättebra att ha när jag hade en skogstomt. Nu bor jag i lägenhet och nyttan av motorsågar här är begränsad, så då sålde jag den på Blocket.

    • Det är förvisso sant, och då är det helt rätt att skicka ut prylarna på Blocket, förutsatt att du inte tänker köpa en skogstomt inom en snar framtid… Samtidigt skulle det nog svida i mina alfahane-gener om jag skulle sälja min motorsåg.

Comments are closed.