Glöm inte bort att leva

att leva

En stor del av #finanstwitter och #fire-rörelsen handlar om att minska kostnader, spara och investera, vilket i sig förstås är helt rätt. Tyvärr slår det över ibland, och det blir bara fokus på pengarna.

Pengar är bra att ha och pengar är en representation för tid. Tiden du förbrukar får du aldrig tillbaka, men du kan få mer tid över om du har pengar. Dock är inga pengar i världen tillräckligt om du inte har din hälsa, vilket är ett ämne jag gärna pratar om – men det är inte fokus för den här artikeln.

Istället handlar det om att hur gärna du än vill nå dina mål ska du inte glömma bort att leva. Ingvar Kamprad hade ett rykte om sig om att vara extremt ekonomisk, trots att han i omgångar har varit världens rikaste man. Förmodligen var det hans ekonomiska sinne som fick honom hela vägen till toppen av den ekonomiska trappan och antagligen var han superlycklig. Jag vet inte mycket om hur lycklig han var eller inte, men jag är väldigt övertygad om att jag aldrig skulle vilja leva ett liv utan att unna mig lite lyx.

Resan mot friheten handlar därför om att göra följande:

  1. Ta hand om din hälsa. Den är viktigare än allt annat, möjligtvis med undantag av punkt 2 nedan.
  2. Ta hand om dina relationer och din familj. Kanske viktigare än hälsan ibland.
  3. Amortera dina skulder.
  4. Håll nere kostnaderna.
  5. Spara och investera.
  6. Öka dina intäkter.
  7. Men glöm inte bort att leva. Sätt av pengar till nöjen, semester och det lilla extra.

För vår del blev det lilla extra något stort extra i år, i form av ett spabad. Vi fullkomligt älskar avkopplingen i att bada i 38 grader varmt vatten under en stjärnhimmel eller i stilla snöfall. Ett spabad gräver förstås en grop i ekonomin, men det handlar om att leva. Förhoppningsvis håller det ett antal år och kan ge många trevliga stunders umgänge med vänner. Efter ett ordentligt spabadande kan man alltid toppa det med en ordentlig grill.

3 Comments

  1. Jag resonerar ungefär på samma sätt. Jag spar och investerar i både pengar och livets lyx här och nu.

    Må så gott i spabadet 🙂

Comments are closed.