Går det att spara pengar på att jaga?

I delar av Sverige har älgjakten börjat och även om älg inte är allt som går att jaga – det går att jaga mycket mer – ställer vi som är resenärer på väg mot ekonomiskt oberoende givetvis frågan om det går att spara pengar på att jaga. Eller rentav tjäna pengar? 

Det enkla svaret är att det är svårt att spara pengar på att jaga, men det går och det går till och med att tjäna pengar. Om vi i det här inlägget utgår från att det är älg vi pratar om så är din startavgift för att över huvud taget ha möjlighet att jaga runt 25 000. De kostnaderna inbegriper vapenskåp, jägarexamen, åtskilliga timmar på skjutbanan (som kostar en del per serie), ammunition och en hel del annan utrustning. Det går att komma under billigare genom att köpa begagnade vapen och vapenskåp, men det är heller inga problem att spendera mycket mer.

Utöver den här startkostnaden kommer du att behöva betala det statliga viltvårdskortet, plus fällavgift. Har du ingen egen mark kommer arrende eller kostnaden för att delta i ett jaktlag till. Och jag har säkert glömt en del.

jaga

En normal älgtjur har en slaktvikt på cirka 150-170 kilo, men kan variera väldigt mycket. Från slaktvikten kan man normalt sett dra 25% i form av ben och ätligt kött blir då runt 110 kilo om vi räknar med 150 kilo slaktvikt.

INTRESSERAD AV JÄGAREXAMEN? LÄS MER: Jägarförbundet

Ett kilopris är lite svårt att räkna ut, då älgsteken kan gå på runt 300 kronor per kilo i affär, medan älgfärs eller grytbitar landar på 80-150. Men för enkelhetens skull låt oss räkna med 150 kronor i snitt. 150 x 110 = 16 500 i “butiksvärde”. Det är förstås inte vad du kan sälja älgköttet för och jag har ingen aning eller erfarenhet av vad affärerna betalar, men ditt tänkta värde på en älg är ju trots allt ändå en del pengar som du inte behöver betala.

Dock är man många i ett jaktlag och om vi i runda slängar räknar med 10 personer är andelen 1 600 avrundat per person och älg. Om vi utgår från att jaktlaget bara fäller en enda älg är intäkten i det här fallet 1600 pengar i mat. Slaktar man själv behöver man inte betala slaktaren, men många tar hjälp av någon som är duktig på att både hänga djuren rätt och sedan slakta.

Om vi drar ner den tänkta sparpengen eller täckningsbidraget till 1000 kronor jämnt tar det 25 älgar innan startavgiften är intjänad. Då ska man veta att ett bra vapen håller länge så länge ägaren sköter om det och underhållskostnaden är inte stor. Det är dock ingen bra timpeng, då det tar mycket tid i skogen innan älgarna kan fällas.

Nu är det inte för att spara pengar som de flesta som jagar är ute och jagar älg, vildsvin eller vad man nu vill jaga – men det här exemplet visar ändå att det går att spara och eventuellt även tjäna pengar. Men den som jagar och får hem viltkött får något av det bästa kött som finns – mer ekologiskt blir det inte.