Elen måste bli mycket billigare

elen

Samtidigt som världens energianvändning når nya toppnivåer fortsätter elpriset uppåt, på samma gång som miljöaktivisterna vill få folk att sluta använda fossilbränslen. Om det över huvud taget ska kunna hända måste elen bli billigare. Mycket billigare.

Elpriserna idag är höga av många anledningar. En anledning är den dubbelbeskattning som svenska staten har satt på el. Energiskatt läggs på priset för att hela beloppet sedan ska beskattas med moms. Det är förstås helt sinnessjukt och något som bara kan skapas i ett samhälle med en socialistisk agenda.

Elpriset har dessutom skenat iväg sedan avregleringen 1996. Avregleringen fick inte alls den effekt som det var tänkt, utan snarare tvärtom. När miljöaktivisterna dessutom sett till att stänga kärnkraftverk efter kärnkraftverk, och på samma gång motverkat utvecklingen av nya, effektivare kärnkraftverk, har priset på att producera el ökat, samtidigt som miljövinsterna är obefintliga eller ens existerar när kolkraft blir ersättningen.

El används överallt, hela tiden, och är en förutsättning för industri såväl som övriga företag. Enorma datorhallar driver tillväxt och är fundamenta för att samhället ska fungera. Tågen som miljöaktivisterna vill ersätta flygen med blir bara miljövänliga om de drivs med ren el. För att inte tala om alla elbilar som ska laddas.

Men ett högt elpris motverkar smarta lösningar och gröper bara ur hushållens konsumentutrymme. I ett kallt land är el en förutsättning för uppvärmning. Ändå tycker socialisterna att vi behöver höja skatterna. Det är givetvis tvärtom, elen måste bli mycket billigare så att det blir motiverat att använda ren el för värme, transport och företagstillväxt.

Till sist, billig el skulle stärka svenska företags konkurrenskraft. Det är det bara kommunister och miljöaktivister som inte förstår. Kan svenska företag drivas med billig el får de bättre marginaler. Marginaler de kan använda till att expandera.

Solpaneler är ett alternativ för hushållen, men de är fortfarande förhållandevis dyra, det är svårt att mellanlagra elen och batterier är inte miljövänliga. Dessutom lyser solen lite för lite i Sverige.

2 Comments

  1. Korrekt. I Storbritannien vet jag att man tidigare (kanske ännu?) om sk “energi fattigdom”. Dvs om pensionärer och andra grupper som hade det så pass fattigt att de inte hade råd med energi att värma sina bostäder ordentligt. Fortsätter utvecklingen i Sverige så är vi också där snart. Mycket tyder på det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

  2. Bra poäng. Det är lätt att bli konspiratorisk när man tänker på det här, och det är inget vidare att fundera på. När kapitalism och utveckling lyckats eliminera fattigdom skapar sossarna ett samhälle där folk inte har råd med uppvärmning…

Comments are closed.