Spara pengar med självdisciplin

Det finns ett väldigt enkelt sätt att spara pengar och det är att helt enkelt inte köpa något. Det är dock enklare sagt än gjort – men det finns en lösning.

Alla våra beteenden bygger på två enkla principer som vår hjärna strävar efter. Njutning (belöning) eller undvika smärta. Om du köper saker lite för lätt beror det förmodligen på att du gärna uppnår den kortsiktiga belöningen, men om du tänker på det kommer du samtidigt som du belönar dig själv med att köpa något också ge dig själv lite smärta. Smärtan kommer i form av att du gör ett hål i plånboken.

Kan du undvika att köpa det där du vill köpa kanske du inte får den kortsiktiga belöningen, men du kan istället sikta mot den långsiktiga. För många av oss som strävar efter ekonomiskt oberoende är just den långsiktiga den verkliga belöningen, som kommer att vara mycket längre. Även den undviker en hel del smärta.

Självdisciplin är därför nyckeln till att lyckas. Kontrollera dig själv, styr över dina inköp och till slut är du där.

Kanske förr än du anar.