Pengar som inte arbetar

arbetar

Har du pengar över? Har du sett till att de arbetar för dig, eller ligger de på latsidan?

Förutom att ärva pengar eller vinna på lotto så är det enda hållbara sättet att bli ekonomiskt oberoende att låta pengarna arbeta för dig. Varje krona som kan generera en ny krona är en bra krona. Med tanke på dagens räntor är det få ställen du kan få pengarna att jobba för dig genom att låta dem stå på ett räntekonto.

Därför bör du se till att varenda krona arbetar på ett annat sätt. Förutom att investera dina pengar i aktier så kan du också amortera. Har du bolån på en bostad du bor i och räntan är, för att göra det enkelt, 1% så får du tillbaka 1% på din amortering genom att du aldrig behöver betala ränta mer på det belopp du amorterar.

Tänk också därför att pengar som inte arbetar direkt motverkar ditt mål att bli ekonomiskt oberoende. Det här gick upp för mig som en klar blixt när jag insåg att jag sparat en rejäl slant på ett bilkonto som jag inte behövde använda. De fanns där bara utifall att. De kronorna fick jobba för sig genom att extraamortera på bolånet. Tiden till ekonomisk frihet kortades ner ordentligt.

Naturligtvis kan du få ut mer än dagens bolåneräntor på att investera pengarna i bra, stabila aktier som delar ut en och annan krona. Vilken strategi du väljer är upp till dig, men jag försöker jobba på båda fronterna. Är du duktig på dina investeringar kan du fokusera enbart på det och sedan amortera när du når ett visst belopp – men det kräver en högre grad av självdisciplin. När ett kapital väl byggs upp är det svårt att släppa det för något så relativt tråkigt som amortering.

Frågan är också vart räntorna är på väg. Ser vi en återgång till bolåneräntor runt 4-5 procent blir amorteringen ännu mer intressant.