Vad jag har lärt mig av att elda med ved

brasa

Vädret är förmodligen det mest intressanta ämnet på planeten, någonting alla människor pratar om och förmodligen nämner någon gång per dag. Det här året har klimatfrågan i allra högsta grad varit i fokus och årets värmerekord är minst sagt på tapeten. Några hävdar att det beror på klimatförändringar, andra att det bara är en naturlig cykel som gör att förändringen kommer just nu. 

Jag tror personligen att det inte är någon tvekan om att människor har påverkan på klimatet. Jag tror inte att det nödvändigtvis leder till Armageddon och om vi kan med upplysningens hjälp se till att vi inte fortsätter öka världens befolkning – något jag tror är den största enskilda anledningen till problemen vi ser vad det gäller miljöförstöring – så kan vi klara av även detta.

Men än så länge är jag rätt övertygad om att vi kommer att få se kalla vintrar och vi kommer att ha kyliga perioder under både höst och vår. Glöm inte att årets vår var en av de kallaste på länge, vilket kompenserades av en av de varmaste somrarna på många år.

Oavsett hur vi ser på frågan behöver svenska hushåll värme under en stor del av året. Från september till april brukar svenska värmepannor få jobba en hel del. Något som definitivt syns på elräkningarna. Årets elräkning var för undertecknad en av de lägsta, om inte den lägsta, på mycket länge. Uppvärmning kostar och att värma sin bostad med hjälp av el kostar förmodligen mest av allt, undantaget villaolja – som jag tror väldigt få använder numera. Villaolja var en av de mest vanliga uppvärmningarna en gång i tiden, numera ersatt av både fjärrvärme och vattenburen värme såväl som jordvärme och luftvärme. Värmeväxlar finns i många smaker och de är lite olika effektiva, beroende på utomhustemperatur. Även solen värmer våra hus genom ackumulatortankar och ibland även direktverkande el.

Ved är dock ett vanligt sätt att värma hus i vårt land och det är dessutom ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ. Även om sossarna och kommunisterna gör allt de kan för att minska våra möjligheter att snuva dem på skatteintäkter från uppvärmning så kan man tjäna en och annan krona på att elda med ved. Det mest vansinniga jag hört på senare tid är Miljöpartiets strategi, och jag döper gärna om dem till Omiljöpartiet, när de vill beskatta den som själv producerar sin el genom solel och därigenom inte skickar in en enda krona i elskatt eller moms.

Genom att elda med ved behöver du inte lika mycket uppvärmning från vilken annan källa du än må ha och ju mer du eldar desto mer sparar du. Naturligtvis kostar det att köpa ved. Ett riktmärke är 500-600 kronor per kubikmeter, men då tillkommer oftast frakt och beroende på hur mycket du köper kan du komma upp i 800 till 900 kronor. Då blir marginalen rätt liten och glöm inte att du måste bekosta en sotare, om inte du sotar på egen hand.

Ska du sota på egen hand behöver du gå en utbildning i de flesta kommuner som intygar att du kan sota. Därefter kan du få tillstånd att sota själv, och behöver bara betala den obligatoriska brandskyddskontrollen. Att köpa utrustningen för att sota själv kostar inte särskilt mycket och du tjänar snart igen kostnaden för sotaren.

Kostnaden för själva veden kan du få ner en hel del genom att antingen köpa hela träd, som oftast kommer avkvistade. Bäst är förstås om du har egna träd du kan fälla och kvista av. Visserligen behöver du investera i en motorsåg och om du inte vet vad du gör bör du gå en kurs i att hantera din motorsåg. Men att kapa trädet i rätt längder och sedan hugga upp det, antingen för hand eller med vedklyv, blir billigare än att köpa ved som redan är kapad och upphuggen.

Säkerheten går givetvis först och du ska aldrig ge dig in på det här om du inte är absolut säker på vad du gör. Känner du någon som är duktig så be om hjälp och lär dig från grunden. Chansa aldrig och använd rätt skyddsutrustning. Det är aldrig värt risken att inte göra rätt och ett kapat finger är den lindrigaste skada du kan råka ut för.

Glöm inte heller att veden ska torkas. En gammal tumregel säger att ved du vill elda i vinter måste vara upphuggen innan påsk. Det handlar om hur fuktig veden är och ved ska aldrig eldas om den är för fuktig.

LÄS MER: Testa fukthalten i din ved

Brandskyddet är förstås oerhört viktigt och om du börjar få tjära i skorstenen ska du ta det på största allvar. En skorstensbrand är ingenting någon vill uppleva och att spara på några kronor är absolut inte värt en brand. Tänk därför på att ha allt från brandsläckare och brandvarnare på plats. Det bästa sättet att försöka släcka en skorstensbrand är att strypa tillförseln på syre. Stäng luckorna och alla spjäll. Här hittar du mer information om vad du bör göra.

Att du har provtryckt skorstenen innan du börjar elda är förstås en självklarhet, men om du inte eldat på ett tag kanske det är dags igen. I ett hus kan mycket hända på några år och det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.

Gör du rätt kan du spara mycket pengar på att elda i din öppna spis, men bäst är alltid en insats med luckor som kan stängas och lufttillförseln styras. Hugger du upp din egen ved för hand kommer du inte bara spara pengar, du jobbar också på din hälsa och det finns få former av träning som är lika effektiva som att hugga ved.

Som bonus till ditt eldande kommer förstås mysfaktorn. Det ligger i vårt DNA att uppskatta en sprakande brasa. Det enda du behöver göra efter att du har tänt brasan är att luta dig tillbaka, betrakta resultatet av ditt arbete, hälla upp en cognac och njuta av livet. Mycket bättre än så blir det inte.