Smygsossarna

Ett problem vi har i Sverige är att vi har för många partier som når över 4%-gränsen. På sätt och vis kan man säga att fyraprocentgränsen är problemet, men å andra sidan finns det gott om partier som ställer till det genom sin identitetsproblematik.

Rörigheten i svensk politik gör att inga partier blir starka nog att driva sin politik och resultatet blir kompromisser där samhället står och stampar. Tre partier har utmärkt sig genom att ha tappat sin linje helt. Miljöpartiet tänker jag inte nämna mer än att de framstår alltmer som kommunister och inte de idealister de en gång var.

De andra två är Centerpartiet och Liberalerna. Att Centern är ett smygsosseparti har varit uppenbart länge och även om de skulle hitta tillbaka till sin mittfåra tillför de egentligen ingenting i svensk politik. En medelväg leder ingen annanstans än till stagnation. Det går inte att både höja och sänka skatten.

Liberalerna är det parti som har förvirrat mig mest, och rätt länge. Namnbytet, trots den fula loggan, var bra och borde ha hjälpt Folkpartiet att hitta tillbaka till liberalism. Men nu pratas det alltmer om socialliberalism, vilket dessutom framstår som ingenting annat än socialism.

Ett exempel är att Sabuni pratar om att höja skatten på bensin, för att bensin smutsar ner och det som smutsar ner ska kosta. Håll i hästarna, för nu blir det åka av. Ska vi höja skatterna på allt som smutsar ner blir det inte mycket kvar. Även elcyklar smutsar ner, även ekologisk odling smutsar ner när maten ska transporteras, elproduktion smutsar ner och så vidare.

Liberaler som vill höja skatten… Dummare blir det inte. Äkta liberalism hade varit att erbjuda skattesänkningar för den som väljer miljövänligare alternativ, eller satsa mer på forskning för att använda tekniken.

Samma sak gäller sossepolitiska åtgärdet som systembolaget. Liberalism är inte att tvingas köpa av ett och samma monopol, det är raka motsatsen, men ändå stödjer liberalerna systembolaget.

Till slut vore det bästa om både C och L deklarerade att de lägger ner och går över till att vara vad de i själva verket är: socialdemokrater. Då hade det blivit enklare för de väljare som vill ha liberalism och borgerlig politik att välja de partier som faktiskt står för äkta liberalism.