Gör själv och spara pengar

I dagens samhälle är det väldigt enkelt att använda den ena tjänsten efter den andra. Det kan handla om städtjänster, fönsterputs, rörmokare och snickare. Visserligen är det bekvämt att använda sig av hantverkare, men om du *kan* göra jobbet själv, varför anlita någon annan? 

Det här är förstås en svår balansgång. Om du tjänat en rejäl slant på något, där du använt din tid, varför inte få tillbaka lite av den tiden genom att köpa tjänster för någonting du vill göra? Som att måla huset eller laga en läckande kran. Fast om du samtidigt kan använda pengarna till att jobba för dig, så att varje krona betalar tillbaka till dig själv, varför inte göra jobbet själv?

Det enklaste exemplet jag kan tänka mig när det gäller den här frågan är när det gäller att städa hemma. Att städa sitt hem tar ett par timmar, och det är kanske inte världens roligaste arbete, men om du sparar 1-2 tusen pengar, varför låta de pengarna läcka ut från din kassa om du *kan* göra jobbet själv?

reparera

Samma sak gäller läckande kranar, takpannor som behöver bytas, läxor som ungarna behöver hjälp med, och så vidare… Det finns väldigt mycket som du faktiskt kan göra själv, men oftast behövs en ordentlig insats i tid för att lösa uppgiften. Även om du idag inte vet hur du ska göra för att byta däcken på bilen, varför inte investera i dig själv och lära dig? Att byta däck är inte svårt, men att använda någon annan som hjälp kostar en slant. En slant som du lätt kan använda till annat.

Å andra sidan håller du verkligen ekonomin igång om du anlitar andra människor för att utföra de där tjänsterna som du skulle kunna göra själv, men som tar lite för lång tid. Är du riktigt bra på det du gör och tjänar väldigt mycket pengar på det, då är det förmodligen också en bra idé att göra det istället för att reparera din cykel.

Men i slutänden är det väl ändå en rätt bra idé att kunna reparera cykeln, blandaren, bilen, you name it?

 

2 Comments

  1. Förutsatt att man ska betala vita pengar till exempelvis en cykelreparatör måste man tjäna VÄLDIGT mycket pengar på att inte göra det själv trots att man kan. Jag gjorde ett räkneexempel på min blogg att man måste ha en månadslön på åtminstone hundratusen för att “ha råd” att lämna bort ett så pass enkelt jobb som att byta däck på bilen.

    • Riktigt intressant tanke att räkna på vilken månadslön som behövs för att ha råd. Jag tror definitivt du har rätt med 100K för att breakeven ska uppnås. Jag kollar in ditt inlägg.

Comments are closed.