När man får rätt om Vänsterpartiet

Jag har ju länge kallat vänsterpartister för kommunister, och fått en del skit för det, men jag har inte gjort det för att jag vill vara nedvärderande. Jag har gjort det för att jag genuint anser att de är kommunister. Nu fick jag (återigen) rätt, när det visat sig att V lyfter in både socialism och antikapitalism i partiprogrammet.

SR Ekot rapporterar om Vänsterpartiets partiprogram

Ett av de starkaste argumenten för att kalla V för kommunister var tidigare att de avsåg att avskaffa äganderätten. Vilket är typiskt för kommunister, som anser att allt tillhör alla. Det är en fin tanke, men praktiskt omöjlig att genomföra och något som ständigt slutar i död och elände.

Nu är de ärliga med att de vill avskaffa kapitalismen, och när de lyfter in sin antikapitalism så kan i alla fall jag ändå uppskatta ärligheten. Det är bättre att de säger att de är kommunister när de de facto är kommunister.

Rätt fram säger vänsterpartiet nu att de vill “bygga ett samhälle som frigör sig från kapitalismen”. Exakt hur det ska gå till har jag inte satt mig in i, men det förvånar mig om det skulle handla om någonting annat än att införa en planekonomi.

Vilket aldrig har fungerat. Någonsin. I hela världshistorien.

Men skönt ändå. Nu vet vi att Vänsterpartiet är kommunister och jag hoppas det får folk att vakna. De som inte vill vakna nu kan ta en studieresa till Vietnam, Kina, Venezuela, Kuba eller varför inte Nordkorea? Det är bra exempel på länder där kommunismen styr. Visserligen fortfarande med kapitalism som ekonomiskt system, konstigt nog…

2 Comments

  1. Påminner om partiets ungdomsförbund som antog ett nytt principprogram i januari 2021, där det står att läsa:

    ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

    • Ja, det har du rätt i. Intressant formulering… “fritt från förtryck” i samma mening som kommunistiskt samhälle.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. När man får rätt om Vänsterpartiet - Finansfeed
  2. När man får rätt om Vänsterpartiet - Bloggfeed

Comments are closed.