Därför ska du inte ha stålarna på räntekonto

räntekonto

Om du har mer pengar än vad du behöver som buffert finns det många val vad du kan och bör göra med dem. Men om du absolut inte är en grav trygghetsknarkare så är inte räntekonto en plats du bör placera stålarna. Såvida du inte på något magiskt sätt lyckas få mer än inflationen i ränta kommer pengarna konstant att minska i värde.

Vid en snabbkoll på vad räntekonton med insättningsgaranti kan ge finns det inga konton som ger över 1,15%. Ska du ha möjlighet att när som helst plocka ut pengarna är högsta räntan 0,95%.

Eftersom inflationen just nu ligger på 1,9% betyder det att din nettoförlust är i bästa fall 0,75% per år.

Att räkna med inflationen i alla dina investeringar är grundläggande för att du ska kunna hitta din väg ut ur ekorrhjulet. Du kommer aldrig ta dig dit om du tillåter dina pengar att bli mindre värda år för år.

LÄS MER: Räknar du med inflationen i dina sparmål

Då är det bättre att söka sig till alternativa investeringar eller utdelningsaktier. En av mina favoriter är förstås att amortera, något jag tjatat ordentligt om, men som tål att upprepas. Den bästa rörliga räntan jag kan hitta just nu vad det gäller bolån är oförhandlat på 1,6% (ungefär). Redan där gör du en vinst på 0,4 – 0,5% jämfört med ett räntekonto (undantaget skatteeffekten, men den får du inkludera även i ränteintäkter så det är ett nollsummespel).

Fler alternativ finns. Lendify (affiliate-länk) ger dig runt 4-6% beroende på risknivå. Reinvest24 (affiliate-länk) ger betydligt mer, upp mot 14%. Riskerna här är högre, men efter att ha använt båda tjänsterna ett tag har jag inte sett några större problem. Än så länge har jag inte lagt in några överdrivet stora belopp, men i takt med att mitt förtroende ökar kommer jag också lägga in mer pengar.

Till slut handlar det förstås om din riskaptit och vad du är villig att riskera för att vinna mer. Men i slutänden är det också synd att låta pengarna minska i värde. Tänk på dig själv först och främst.