Köp utdelningsaktier med utdelningarna

Det här inlägget innehåller affiliate-länkar till Avanza. Varje länk är har en infotext.

Jag har skrivit om det här förut, men efter några år med samma strategi har den för min del lönat sig väldigt väl. Grunden i den här strategin är att det jobba med de aktier som man tänkt behålla i minst fem år. Utöver det behöver man ha ett antal aktier som inte delar ut samtidigt, utan utspritt över året. Jag tänker inte lista alla aktierna i min utdelningsportfölj utan bara ge några exempel på hur jag har tänkt.

Ni som läst den här bloggen ett tag vet att jag gärna slår ett slag för Axfood (affiliate-länk) och Castellum (affiliate-länk). De är först ut i exemplet. Utdelningen från dessa båda aktier kommer ungefär samtidigt. En del återinvesterar i samma aktier och väntar på nästa tillfälle. Det gör inte jag, istället köper jag de aktier som kommer dela ut närmast i tid.

Nästa aktier i exemplet är därför Telia (affiliate-länk) och Resurs (affiliate-länk), med hyggliga DA på runt 5%. Siffrorna i exemplet är fiktiva, men säg att jag fick 10000 SEK i utdelning från Axfood och Castellum vardera. 10 000 Axfood ger cirka 200 Resurs och 10 000 Castellum ger cirka 260 Telia. Resurs delar ut 2,68 kronor per aktie och Telia 1,00 kronor. Från den ursprungliga utdelningen har jag alltså fått ytterligare en utdelning som ger 536 + 260 = 796. Enbart den summan kan ge 7 PEAB som i maj ger 4,50 per aktie. Nu har jag redan en del Telia och Resurs, som bidrar till köp av fler PEAB. Dessutom kommer Axfood, Castellum och Telia att dela ut en gång till i år, och utdelningarna kommer användas till att köpa fler Axfood, Castellum och Telia.

Det finns förstås risker med den här strategin som det gör med alla strategier och det gäller att ha en sund avvägning mot uppsidan. Alla företag kan gå i konkurs, men när det gäller stabila företag som de här är risken lägre. Dessutom tillhör de branscher som alltid behövs på ett eller annat sätt.

Ett undantag från den här strategin är månadsutdelare, där man med fördel kan återinvestera i samma utdelningsaktie.

1 Trackback / Pingback

  1. Vad händer med PEAB? - Money Cowboy

Comments are closed.