Automatiseringen och medborgarlön

Det enda vi vet säkert om framtiden är att vi ingenting vet, men mycket tyder på att väldigt många arbeten kommer att försvinna inom en tjugoårsperiod. Den fortsatta automatiseringen och robotrevolutionen kommer förmodligen att leda till att miljoner arbetstillfällen världen över försvinner. Vilket förstås ger ny näring åt konceptet medborgarlön. 

Medborgarlön testas just nu i Finland, där ett par tusen finska, arbetslösa medborgare får medborgarlön. Vilket är runt 5000 spänn i månaden. Den finska regeringen ska utvärdera testet och eventuellt kommer alla finska medborgare få just medborgarlön.

Vilket i sig kanske inte är en dum idé. Istället för att betala ut socialbidrag som kostar byråkrati kan en grundläggande medborgarlön vara en bra trygghet. Det kommer att leda till att ännu färre personer behöver sitta på socialtjänsten eller försäkringskassan och besluta om socialbidrag. Vilket för oss tillbaka till automatiseringen.

Automatiseringen handlar om att låta maskiner sköta flera arbeten än vad de gör idag. Något som har pågått ett bra tag och som har gjort att vi fortsatt har en hög arbetslöshet. Men dagens nivåer som betraktas som höga kommer inte att vara någonting i jämförelse med vad som händer om robotar verkligen tar över. Då kan vi prata om en arbetslöshet på upp emot 40, kanske rentav 50 procent. Även om det kommer att skapas nya arbeten.

Den som tvivlar på att det här kommer att ske behöver bara ta en titt på taxiyrket. Självkörande bilar är inte längre någon fantasi, de finns och de blir allt vanligare. Taxichaufförer kommer inte att behövas, lika lite som folk som kör sopbilar. Men listan slutar inte där. Finansanalytiker börjar redan idag ersättas av konstgjord intelligens, vilket med all säkerhet kommer att gälla fler sorters analytiker. Kassörer kommer inte heller behövas i samma utsträckning och redan idag kan vi se hur stormarknaderna ersätter delar av kassorna med självutcheckning. Eller varför ens gå och handla när du kan få hem maten?

På tal om att få hem mat, pizzabud lär inte heller vara ett framtidsyrke. Robotar har redan börjat leverera mat. Självkörande små enheter som Starship kan lastas med mat, eller vad som helst, och själva hitta hem till den som ska ha maten. Drönar har redan använts av pizzakedjan Dominos och tekniken har bara börjat utforskas.

automatiseringen

Tillverkningsindustrin har sedan länge automatiserat processerna att tillverka, men fler robotar väntas. Bilfabriker runt om i världen har passerat gränsen där fler robotar än människor arbetar med tillverkningen.

För oss som funderar över vår ekonomiska framtid finns det en hel del att fundera över här. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kan vi få se katastrofer om automatiseringen verkligen går så långt som alla verkar tro. Medborgarlön i all ära, men om hälften av befolkningen är konstant arbetslösa kommer begreppet klasskillnad få en helt ny innebörd. Att hålla sig sysselsatt under en semester är en sak, men jag har svårt att tro att miljoner människor som inte har något att arbete att gå till skulle må bra.

Kanske är det just därför som terapeut är ett framtidsyrke som kommer att finnas kvar i framtiden.

Jag tror dock att risken är ordentligt stor att vi kommer att få se stora samhälleliga problem redan när arbetslösheten uppnår 20%, kanske redan vid 10-15%. Stora klyftor kommer i sig innebära ännu mer problem. Det finns andra lösningar, men dagens politiker har inte ens börjat fundera över de här utmaningarna. De är kvar i gårdagens problem.

För oss som ägnar stor tid av vår fritid åt att blogga om ekonomi kommer det här kanske att vara ett mindre problem. Många av oss har redan en plan för vad vi ska göra med all tid när vi blir ekonomiskt oberoende. Det enda problemet är att framtidens ekonomi inte ser alls ut som dagens.

Å andra sidan kanske konstgjord intelligens – AI – förgör oss alla innan automatiseringen har hunnit bli ett problem.

6 Comments

  1. En väldigt intressant och aktuell fråga. Jag skrev mitt kandidatarbete förra våren ihop med några klasskamrater om hur automatiseringen påverkar samhället.

    Det är väldigt svårt att ta ställning till hur situationen ska hanteras från politiskt håll i framtiden, men jag tror de flesta som är intresserade av den här frågan anser att dagens mått på tillväxt och arbetslöshet är föråldrade.

    • En sak jag kom att tänka på efter att jag hade skrivit det här inlägget var att takten på automatiseringen har ökat radikalt – och fortsätter öka. Och där har du absolut rätt, dagens mått på tillväxt och arbetslöshet är minst sagt föråldrade. Även synen på arbete är föråldrad…

    • Tack Petra, ska genast kolla in dokumentären. Håller med om utmaningen!

Comments are closed.