Gå i pension när du vill

gå i pension

Fredrik Reinfeldt gjorde ett bra jobb med Sverige under åren han satt i regeringen, men hans bild av vad människor vill skiljer sig från verkligheten. Det gäller många områden, men vad det gäller att arbeta till 75 tror jag inte han har särskilt stor del av det svenska folket med sig. Men varför låta Fredde bestämma över dig, du kan gå i pension när du vill.

Själva begreppet pension är laddat och kan lätt skapa upprördhet, inte minst med tanke på hur vårt samhälle behandlar de människor som byggt upp samhället. Reinfeldt må ha rätt i att vi blir friskare och klarare i knoppen, men det betyder inte att meningen med livet är ett förvärvsarbete.

Vad pension borde innebära är en tidsperiod i livet när man får en chans att varva ner, njuta av livet mer och göra det man vill. Även om det innebär att man arbetar lite då och då, eller om det innebär att man bara sitter på en klippa och fiskar abborre.

Vi som strävar efter ekonomiskt oberoende eller en väg ut ur ekorrhjulet har insett det här för länge sedan. Men det är rätt provocerande när Reinfeldt talar om för svenska folket att de bör arbeta till 75. Han har själv ägnat sig åt att vara yrkespolitiker hela sitt liv och aldrig kroppsarbetat. Den som ägnar sig åt att släpa sten, lyfta äldre på sjukhem eller släcker bränder eller sätter bovarna bakom lås och bom kan knappast arbeta till 75. Nu är jag visserligen för att alla ska kunna arbeta så länge de vill, men Reinfeldt är helt fel person att uttala sig. Han har dessutom stulit pengar av svenska folket när han fortsatte att ta ut sin fallskärm på 156 000 spänn i månaden under tiden han byggde upp sitt företag – som han fick miljonintäkter i. Jag är den förste att skriva under på fri företagsamhet, men jag är också en förkämpe för heder. Man tar inte ut statlig lön när man samtidigt driver företag, bara för att “det går”. Det är rent svineri och det blir ännu äckligare när han står och pratar om att alla bör jobba till 75.

Men, med det sagt, du kan gå i pension när du vill. Bygg din pengamaskin, betala av dina lån (inklusive bolånet) och strunta i vilken pension samhället ger dig. Du kan aldrig vara säker på att du får några stålar från staten, om du inte är politiker. Du kan dock vara säker på att om en sosse eller kommunist kan stjäla dina pengar, så gör de det. Se därför till att värna ditt oberoende, din frihet och din möjlighet att när som helst gå i pension. Eller arbeta. Eller åka till Spanien, lära dig spanska och spela gitarr för att kunna spela Gypsy Kings-låtar. Gör helt enkelt vad fan du vill. Det är frihet på riktigt.