Köp guldhönan billigare

Tänk dig att du kunde köpa en höna som värpte guldägg. Guldägget kanske bara kommer en gång per år, men det är ändå ett ägg värt pengar. Om hönan en dag blev billigare, skulle du då sälja alla dina andra hönor, eller köpa en höna till? 

I dessa dagar pratas det väldigt mycket om att det kommer att komma en krasch. Det påminner mig om ett par saker. Det ena är att domedagsprofeterna går inte längre omkring på gatorna med plakat, de har flyttat in i sociala medier. En annan sak är att pessimister många gånger är mer högljudda än optimister. Och en tredje sak är att varför hålla på att älta något som ännu inte har inträffat?

Oavsett vilket kan det förstås ligga en hel del i det. Kraschen kan komma och den kan komma när som helst. Det räcker med en och annan högljudd gaphals för att marknaden ska få fnatt. Vilket inte betyder att riktiga värden förstörs. De kostar bara mindre.

Så tillbaka till grundfrågan. Om du kunde köpa en guldhöna imorgon för ett lägre pris än vad den kostar idag, skulle du inte köpa den? Lite så ser jag på utdelningsaktier, även om värdet på guldägget kan åka upp och ner. Men om du köper en guldhöna idag och får ett guldägg av samma höna varje år, i all evighet, är det en dålig affär bara för att hönan blir billigare över tid?

Det finns förstås hönor som slutar värpa helt och då blir frågan en helt annan. Att det är dags att sälja guldhönan innan den slutar värpa är förstås den bästa strategin och det kan vara ett tydligt tecken på att äggen slutar komma om de plötsligt blir mindre. Fast det finns också hönor som värper mer än en gång per år och där äggen växer lite för varje år som går. Som guldhönan Castellum till exempel.

En annan bra strategi vad det gäller guldhönor är att när du får tillräckligt många ägg så köper du en guldhöna till. Och får ännu fler ägg. Som jag har skrivit om tidigare i den här artikeln.

Eller så köper du riktiga hönor och sparar pengar på att slippa köpa riktiga ägg.

guldhöna