Autogiro är din bästa vän

Autogiro såväl som e-fakturor är din bästa vän. Framför allt handlar det om att undvika dröjsmålsräntor, men naturligtvis sparar du också tid. 

Det är visserligen inte svårt att tycka att autogiro gör att man riskerar att tappa kontrollen över kostnaderna. Pengar som bara dras är förstås en risk, särskilt om det gäller prenumerationer eller andra tjänster som du kanske inte nyttjar. Då är appen Mina Tjänster, som jag tidigare tipsat om, ett ovärderligt verktyg. Men det viktiga med autogiro är att du inte åker på några förseningsavgifter.

Dessutom finns det en annan stor fördel – du sparar tid. Varenda räkning som du kan sköta med autogiro, eller e-faktura för den delen, gör att du frigör tid. Istället för att sitta och knappa in siffror från OCR-nummer kan du ägna din tid åt att a) tjäna pengar eller b) spara pengar.

autogiro

Jag tror att en hel del av alla oss som sitter och funderar över ekonomiskt oberoende eller någon form av finansiell frihet kan delas in i två grupper. Den ena gruppen pratar om att bli ekonomiskt oberoende, den andra gruppen gör någonting verkligt åt det. Den senare gruppen ägnar varenda vaken minut åt att bli av med skulder och hitta nya inkomstkällor. Det finns ett mål någonstans i framtiden att ha tillräckligt med pengar för att göra vad man vill, eller som en del bloggare lite karismatiskt uttrycker det; “skaffa fuck-you-pengar”.

[sgmb id=”1″]

Oavsett varför du vill uppnå ekonomiskt oberoende måste du ändå tycka att all tid du kan frigöra är bra tid. Och i grund och botten är pengar ingenting annat än just tid, vilket gör att autogiro som sparar dig tid faktiskt också sparar pengar. Många växlar sin tid mot lön från en arbetsgivare och det är ett av de enklaste exemplen. Om du istället för att sitta och betala räkningar en halvtimme i månaden hade jobba över en halvtimme, vad hade du tjänat då? Kan du tänka så kan du tjäna mer pengar och på så sätt korta ner tiden till dagen då du hoppar av ekorrhjulet, eller vad du nu har för mål.

 

4 Comments

  1. Jag har själv inte reflekterat så mycket på ditt ämne förrän du tog upp det här. Jag har alla mina räkningar på antingen autogiro/e-faktura idag. Ibland hör jag de som säger att de slutet av månaden sitter och “lägger in räkningar”. Det måste vara sjukt tråkigt och ogivande. Jag gillar e-faktura framför autogiro då jag fortfarande har möjligheten att kolla på räkningen innan jag godkänner den. Just för att fortfarande ha kontrollen som du nämnde i början.

    • Jag håller helt med, att sitta och lägga in räkningar måste vara något av det tråkigaste man kan göra – och är helt med på vad du menar med e-faktura. Jag kombinerar faktiskt de båda, en hel del (som tjänster, a-kassa mfl) kan med fördel betalas med autogiro då de är likadana månad från månad, med en revidering per år. Andra som är rörliga, som el, lämpar sig bäst för e-faktura. 🙂

    • Jag håller delvis med om vad du säger, det är viktigt att ha koll – men jag tycker inte att man tappar kontrollen. Ta hemförsäkring exempelvis, som jag betalar samma belopp varje månad till dess att det är dags att förnya. Varför sitta och lägga in den räkningen manuellt? Eller Spotify, som kostar samma belopp varje månad. Jag lägger ändå tid på att revidera allt som händer och med appar som Tink och Mina Tjänster blir det busenkelt. Dessutom måste budgeten styra. 🙂

Comments are closed.