Allemansrätten ger dig ett billigt nöje

allemansrätten

Så här års längtar jag ut i naturen mer än någonsin. Allemansrätten är dessutom vad jag vet rätt unik i världen och ger oss alla möjlighet att uppleva den svenska naturen utan att det egentligen behöver kosta särskilt mycket.

Sverige är fullt av naturområden som är utmärkta att tälta i eller besöka under dagsturer. Vissa underhålls bättre än andra, men med lite övning kan du strunta i vilka områden som underhålls och inte.

Dock behöver du bra utrustning för att stanna utomhus någon längre tid, och däri finns förstås en investering att göra. Kängor, ryggsäck, rejäla kläder, stormkök, sovsäck och tält är grundläggande utrustning du inte ska spara på. Eller rättare sagt, gör grundjobbet och hitta prylarna som inte kostar mest men däremot håller längst.

Du hittar rätt prylar genom att prata med folk som har testat tidigare. En del butiker har riktiga eldsjälar som verkligen brinner för vad de arbetar med och kan tipsa dig, men ta in fler omdömen. En bra uppsättning campingutrustning kan kosta 30 000, men då kommer den också med rätt underhåll att hålla i många år.

Har du väl grundutrustningen kommer din naturupplevelse i Sverige inte kosta mer än transport och mat. Det går att transportera sig genom större delen av landet till en relativt låg peng, och maten kan komma undan billigt med. Inte minst om du själv fiskar när du är på tur.

Glöm inte att tänka på säkerheten. Sverige har blivit mindre säkert, men relativt få överfall sker i naturen. Skurkarna ränner inte runt i skogarna, de är de för bekväma för. Likväl ska du inte ge dig ut på egen hand, se till att vara minst två och helst ännu fler. Jag skulle heller inte tälta i närheten av Sveriges alla utsatta områden, där polisen inte har kontroll över säkerheten. Det behöver man inte vara cyniker för att inse, det räcker med att vara realist.

Brandsäkerhet (länk till Brandskyddsföreningens information) är en annan fråga. Somna aldrig ifrån en eld och tänd givetvis inte en brasa om det är eldningsförbud. Håll dig (relativt) nykter och sätt inte eld på något du inte kan släcka.

Annan säkerhet som är viktig att tänka på är förstås möjligheten att kunna kontakta räddningstjänst om det skulle behövas. Olyckor kan alltid ske och se till att vara kunnig i första hjälpen. Håll koll på väder, särskilt om du ger dig ut i fjällvärlden där vädret kan vara väldigt ombytligt och där även en varm försommardag kan snabbt förvandlas till en iskall, blöt upplevelse som kan ställa till det.

Att njuta av allemansrätten är en fantastisk möjlighet som givetvis medför ansvar. Skräpa inte ner, stör ingen annan och respektera djur såväl som andra människor. Allemansrätten är frihet på riktigt, och den ska vi vara rädda om och utnyttja så mycket det går. Det är faktiskt ett billigt nöje som slår mycket annat.