Egen valutareserv

Någon här som råkat ut för ett icke fungerande bankomatkort? Sverige är idag ett av världens mest kontantlösa länder och resan mot en ekonomi helt utan kontanter har startat sedan länge. Målet är förmodligen inte särskilt långt borta. 

Vilket naturligtvis får en plånbokscowboy att fundera över säkerhet. Vad händer när de elektroniska pengarna inte fungerar? Eftersom jag arbetar med säkerhet vet jag mycket mer än jag vill veta om hur sårbart samhället är utifrån ett cybersäkerhetsperspektiv. När folk inte kan handla, vad händer då? De flesta människor har inte särskilt stora matförråd, men om det inte går att handla kommer det inte heller att gå att fylla på de små förråd gemene man har.

Det handlar förstås inte enbart om mat. Bränsle, värme, kläder och så vidare. Utan fungerande bankkort blir det snabbt svårt att (över)leva.

Trots detta har vi ett samhälle som tar alldeles för lätt på cybersäkerhetsfrågan. Se bara på Transportstyrelsens outsourcing, som vad jag vet fortfarande inte är åtgärdad. Än så länge har vi inte haft ett haveri som drabbat alla kortutgivare, men det skulle mycket väl kunna hända.

valutareserv

Samtidigt har vi en och annan galning i världen som hotar med krig och det är inte vilket krig som helst – ett krig med kärnvapen skulle utan tvekan leda till miljoner människors död, följt av enorma flyktingströmmar och en kraschande börs.

Därför kanske det inte är så dumt att ha en egen valutareserv. Du kan försöka plocka ut kontanter, men så fort du ska ta ut med än några tusenlappar kommer du att få gott om frågor och genomlida ett byråkratiskt vansinne.

Ett alternativ är att köpa guld eller silver. Guld är fortfarande momsbefriat, vilket inte silver är. Konstigt nog. Det är som att köpa en hundralapp för hundratjugofem spänn, allt du gör är egentligen att växla en valuta mot en annan. Men att ha en egen valutareserv i form av en låda silvermynt nedgrävd eller i bankfack (om du nu vill lita på att du kan komma förbi de elektroniska låsen i händelse av kris) är måhända inte en så dum idé. Jag är dock inte där ännu, men funderar allt oftare och inser att jag är en (smyg)prepper.