Sänk temperaturen

Nu är det officiellt höst och temperaturen sjunker snabbt så snart solen gått ner. Vilket betyder att många börjar sätta igång pannan hemma och hundralapparna börjar sakta men säkert eldas upp. 

Bor du i ett flerfamiljshus är det här för de flesta inget problem eftersom värmen är kopplad till hyran, på ett eller annat sätt. Men bor du i villa eller på något sätt har möjlighet att påverka din egen konsumtion av värme så finns det förstås pengar att spara.

Standby-apparater i all ära, men att värma upp ett hus kostar mycket pengar och att sänka en grad kan innebära en energibesparing på fem procent. Har du koll på dina elkostnader så är det bara att räkna på vad fem procent lägre elförbrukning ger dig i besparing.

LÄS MER: Energimyndighetens tips för energieffektivisering

Det är naturligtvis väldigt skönt att ha det varmt, men faktum är att det till stor del är en vanesak. Att ha 20 grader istället för 21 eller rentav 22 är bara trivsamt när man väl vant sig. Att sänka till 19 grader och elda lite ved i kaminen ger både trivsel och energibesparing.temperaturen

Tycker du att det är kallt, pröva följande tips för att motverka din vilja till att höja temperaturen:

 • Koka te.
 • Tänd värmeljus (ja de kostar, men det är också mycket trivsamt)
 • Styrketräna – 100 pushups gör utan tvekan att du blir varm
 • Ta på dig en extra tröja
 • Använd filtar
 • Skaffa husdjur – de kostar visserligen pengar i form av mat, vaccinationer och annat, men de värmer både kropp och själ
 • Ät kryddstark mat – chili (helst egenodlad) höjer definitivt kroppstemperaturen

Det är också möjligt att ha olika temperaturzoner i hemmet. Sovrummet vill de flesta ha lite kallare, men om du har möjlighet så låt det vara varmare i vardagsrummet, men kallare i köket. Köket blir oftast varmt genom matlagningen och på så vis undviker du att slösa energi.

OBS: Glöm inte brandsäkerheten – tänder du ljus är det extra viktigt!

 

5 Comments

 1. “Like!” Att köpa en varm tröja är mycket billigt jämfört med att elda upp pengarna för att få det varmt hemma. Dessutom sover man bättre när det är kyligt i sovrummet, och maten håller längre.

  • Precis så! Jag inbillar mig också att jag tänker klarare när det är svalt. Det där med maten är också intressant. Det borde rimligtvis vara så att även kylen drar mindre el när den omgivande temperaturen är låg.

   • Så är det ju rent fysikaliskt, men det skulle vara väldigt intressant att få veta om det gör någon skillnad i praktiken.

 2. Jag gör nog hellre pushups än att skaffa husdjur men samtliga är väldigt bra tips måste jag säga 🙂

  Själv bor vi i en bostadsrätt där värmen ingår, så kan väl med handen på hjärtat medge att vi duschar någon minut längre än vad vi skulle ha gjort om vi betalat för vattnet.

  • En lång varm dusch är alltid svårslagen, och även i en villa kan man göra en hel del för att kunna njuta av den där duschen utan dåligt samvete. Snålspolande munstycken, stänga av standby-apparater för att ge utrymme till varma duschar istället för att slösa pengar på ingenting, elda med ved och så vidare. 🙂

Comments are closed.