Är du överförsäkrad?

överförsäkrad

Försäkring är ett ord som innehåller en hel del tveksamheter. Vi människor är trygghetssökande och när vi inte har all trygghet vi känner att vi behöver försöker vi skapa den på olika sätt.

Problemet är bara att det finns ingen verklig trygghet. Trygghet är något vi upplever, inte som är garanterad.

Om du inte tror på det så betänk följande. I hamnen i Libanon hade säkerligen ett antal fastighetsägare försäkrat sina byggnader. Kanske till och med sina liv och som jag förstått saken är det rätt vanligt i Libanon att skaffa sig sjukvård genom att betala för den. Den som satt i någon av byggnaderna när 2750 ton ammoniumnitrat exploderade hade ingen nytta av vare sig försäkringen för byggnaden eller sjukförsäkringen. Däremot kanske släktingarna hade nytta av livförsäkringen.

Nu är det förstås ett extremt exempel, men likväl ett exempel på den trygghet vi människor söker kan snabbt försvinna. Tror du inte att det kan hända här så leta reda på hur många explosioner som detonerat de senaste åren. Det är bara en tidsfråga innan det går riktigt illa – och jag vill verkligen inte förminska hur illa det varit för de som drabbats.

Försäkringar fungerar förstås, men det är till en viss gräns. Du vill inte vara överförsäkrad. Vad du betalar för är att få känna dig trygg om något händer, att du inte behöver lägga stora summor på att återställa din tillvaro om ditt hus brinner ner eller om du måste lägga in hunden hos veterinären i någon vecka.

Det finns dock ett annat sätt att förhålla sig till försäkringar. Du kan själv bygga den buffert du behöver och inte låta pengarna flyta ut ur din kontroll. Försäkringsbolag är dessutom experter på att höja priserna och det spelar sällan någon roll hur skötsam du har varit.

Visserligen finns det en del försäkringar som jag tycker är värda att ha, trots allt. Hemförsäkringen är kanske den viktigaste eftersom den trots allt ger mer än bara ett nytt hem om det brinner upp. Men tänk på att du kommer att få åldersavdrag för väldigt mycket.

En försäkring lönar sig sällan, inte ens när den väl utnyttjas. Men om du vill betala för lite extra trygghet så är det klart att du ska göra det. Bara du kommer ihåg att tryggheten är upplevd. Smäller det ordentligt så har du kanske ingen nytta av försäkringen. Å andra sidan har du ingen nytta av pengarna du sparat heller.

Hur som helst, följande försäkringar kan man verkligen fundera både en och två gånger över:

 • Djurförsäkring
 • Inkomstförsäkring
 • ID-skyddsförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Livförsäkring
 • Prylförsäkring (den du köper samtidigt som du köper tvättmaskin, stereo, TV eller vad det nu kan vara)

Det finns fler försäkringar att fundera över och har du alla de här försäkringarna är du med sannolikhet faktiskt överförsäkrad. Dessutom bör du definitivt fundera på hur mycket pengar du lägger på försäkringar och om du kan använda pengarna bättre – det vill säga till att bygga din egen försäkringsbuffert.

Av försäkringarna i listan ovan har jag bara en enda, men även den funderar jag starkt på att plocka bort. Det handlar om djurförsäkringen. Jag vet att det kostar hur mycket som helst att få bra vård till djuren, men även med en djurförsäkring kostar det en hel del. Försäkringen i sig ligger på en hel del pengar per år, så om djuren bara håller sig friska kan jag lätt bygga en egen buffert.

Det finns inga givna svar som gäller för alla människor, men försäkringar är värda att ifrågasätta.

4 Comments

 1. Helt klart att fundera över. Försöker undvika försäkringar överlag, men hem- och bilförsäkring är svårt att undvika. Olycksfallsförsäkring hade jag utan att veta i min hemförsäkring hos LF, och tur var det, var med om en olycka som resulterade i att jag behövde två tandimplantat, vilket denna försäkring täckte, tror det var tandvårdskostnader på uppemot 100k – sen dessutom pengar för lite ärr. Efter det är jag mer OK till denna typ av försäkring, är billigt också och kan fås inkluderat i hemförsäkringen.

  Djurföräkring hållet jag med om, dyr premie och täcker ändå väldigt lite när något väl händer samt höga självrisker. Borde göra mig av med denna.

  Vill egentligen gå ur A-kassan, men då premien är väldigt låg och symbolisk (~80% finansieras via sociala avgifter och 20% av frivilliga premien) så är jag med för att “få valuta av skatten”. Inkomstförsäkringen är dock att glömma.

  Har även en påtvingad försäkring via jobbet som dras av lönen, täcker stor del av tandvård, alla läkarbesök samt receptbelagd medicin. Har inte nyttjat så mycket, men verkar OK då den t.ex. betalar årligt tandläkarbesök+tandhygienist besök.

 2. Bra input. Och försäkringar kring tandvård och tandskador har sitt värde, inte minst eftersom samhällets skydd är i princip obefintligt.

  Intressant tänk kring a-kassan. Det har jag faktiskt inte tänkt på, det är definitivt en anledning att vara med. Just att få valuta för skatten är ett ämne för en egen artikel, men jag gillar tanken på att betala en premie för att få del av ett större skydd.

  Sedan håller jag helt med, hem- och bilförsäkring är svårt att undvika. 🙂

 3. Du har inte tagit upp den försäkring som orsakar mest upprördhet om du aktivt låter bli: Barnförsäkring!
  Titta gärna vad Onkel Tom skrev om detta för några år sen. Och se och förundras över alla kommentarer där de anser att han borde fråntas vårdnaden om sina barn. Och anmälas till sociala myndigheter.

  • Nej, den missade jag faktiskt. Och helt rätt, det är egentligen ganska makabert vilka reaktioner som kan uppstå av att någon avstår från att köpa en försäkring. Otroligt hur folk kan reagera…

Comments are closed.