Kraschar börsen?

kraschar börsen

Nu är domedagsprofeterna igång igen. Börsen ska krascha, kronan rasa och jorden gå under av klimatförändringar. Behöver du bry dig? Och kommer Jock tillbaka?

Egentligen förstår jag att börskrasch, kronans oundvikliga ras och klimatförändringar är populära ämnen att skriva om. Men du kan vara lugn. Det kan hända att börsen kraschar, det kan hända att kronan blir ännu mer urvattnad och det kan hända att det blir ännu en torr sommar. Likväl betyder ingenting av det att världen går under.

Dock, märk väl, jorden kommer att gå under. Om fyra miljarder år. Och efter ytterligare lite tid (ett antal miljarder år) slocknar den sista stjärnan och allt liv tar slut när universum antingen krasar ihop eller töjs ut i ett evigt kallt mörker. Det slutet, hur det än må se ut, är oundvikligt.

Börsen kommer dock tillbaka. Kan du tajma upp och nedgångar så är du duktigare än de flesta. Däremot behöver vare sig du eller jag vara särskilt skickliga på att ha tålamod och rida ut stormen. Dessutom är det snart rea på kvalitetsaktier. Nedgången har inte riktigt pressat ner priserna tillräckligt (utom på några guldklimpar), men går börsen ner lite till dyker det upp några fina köptillfällen.

Kronans fall gör det dyrare att semestra utomlands, särskilt i USA. Men det ger dig istället fler tillfällen att upptäcka Sverige. Att semestra på hemmaplan är oftast en ekonomisk vinst (om du undviker storstäderna) och med allemansrätten går det att semestra riktigt billigt. Förutom detta och förutom att exportföretagen får en och annan fördel så är det inte något att bekymra sig över.

Vad det gäller klimatet så… Miljöpartiet lurar dig och de är experter på att se till att vanliga människor får en massa skit, får betala betydligt mer än medmänniskor i andra länder – trots att Sverige är världsbäst på miljö – och det finns väldigt få miljöpartister som står med fötterna på jorden och förstår enkla, pragmatiska lösningar. Klimatet har sina utmaningar, men de kommer inte att lösas i eller av Sverige.

Med det sagt. Ta det lugnt. Njut av sommaren, planera din ekonomiska exodus och sträva efter dina mål. Om en komet kraschar i din trädgård kan allt ändå ta slut på ett ögonblick, oavsett om du oroar dig över börsen eller inte.

Är du riktigt orolig över börsen, se till att amortera dina bolån istället eller ta en titt på alternativa investeringar. Som Lendify (affiliate-länk) eller Reinvest24 (affiliatelänk).