Mot stjärnorna

Virgin Galactic, Blue Origin och SpaceX är bara några av aktörerna som kommersiellt satsar på rymdturism och kommersiella rymdskepp. Även om det kostar sjuka mängder pengar att åka upp för att uppleva några minuters viktlöshet finns det en efterfrågan och det är ett gott tecken på något jag väntat på länge. Att rymden ska börja exploateras kommersiellt.

När det här tar fart kommer vi se helt nya typer av handel. Den främsta handelsvägen som kommer innebära stora förändringar är förstås mellan jorden och Mars. Det kommer dröja innan den är etablerad, men den kommer garanterat inom ett halvt sekel.

Jag tror genuint att kommersiell handel i rymden kommer att ge en rejäl tillväxt på jorden. Med det sagt kan framtiden vara väldigt ljus, men det krävs förstås en hel del för att det ska bli verklighet. Sund konkurrens är en sak, men vi kan stå inför handelskrig om fulspelet kring jordens handel tillåts fortsätta.

Det jag dock vill säga med det här inlägget är att mänskligheten har enorm potential – och däri ingår du. Du har samma potential som alla andra, så länge du tror på dig själv. Du kan nå stjärnorna. Flera av företagen som nu tävlar om att få kontrakt med NASA eller vinna rymdturismen har startats av entreprenörer som bygger företag med enorma vinster. Vad hindrar dig att göra samma sak?

I grund och botten är det fantasi och drömmar som startar företag. Längtan om att göra något bättre, nå längre och vinna är vad som driver entreprenörskapet som krävs. Låt inte kommunisterna lura dig att tro något annat, eftersom allt de vill är att styra över dig och din frihet.

I slutänden är det bara fri handel och kapitalism som kan ge mänskligheten bättre villkor. Samt samarbete förstås. Men en sak är väldigt säker, vi når inte stjärnorna genom kommunism (jag vet att Sovjet var där uppe och vände, men det är knappast varaktigt).