Alla resor börjar med första steget – har du börjat din resa?

När Christoffer Columbus den 12 oktober 1492 nådde Nya Världen var det slutet på en resa som hade börjat långt tidigare. Första steget var dock inte när han gick ombord på karacken Santa Maria, utan långt tidigare. Vem vet, han kanske redan som barn drömde om att upptäcka nya världar och ofta är det med drömmar som första steget inleds. 

Resan kan vara lång, den kan vara allt från minuter till hela din livstid. På sätt och vis är hela livet en resa, från födelse till död, och den resan behöver vi inte stressa igenom. Men när det gäller att nå sina mål och drömmar kan resan kännas väldigt lång. För dig som just börjat resan mot ekonomiskt oberoende kan själva resan kännas så lång att det inte känns som någon idé att börja.

Just de argumenten möter jag många gånger när jag diskuterar amortering. Varför ens lägga pengar på att amortera när lånet är så stort? Det är samma sak som om Christoffer Columbus hade sagt att varför en drömma om att resa till Indien västerut, när det är så långt dit?

Att bygga flera inkomstströmmar eller att amortera sina bolån är långa resor, men du kommer aldrig någonsin att komma i mål om du inte tar första steget. Har du inga pengar på sparkontot idag? Sätt in en hundring och du har tagit första steget mot en miljon. Det återstår visserligen 9 999 hundralappar till, men det är precis som för maratonlöparen. Uthållighet är din viktigaste egenskap.

Det är dessutom så att din resa mot dina livsmål är fullständigt möjliga. Allt är möjligt att uppnå och du har redan förmågan att nå dina mål. Den förmågan får du redan när du lär dig krypa som barn. Längtan efter att ställa sig upp är den kraft som du idag kan använda för att nå dit du vill. Oavsett om det gäller att sluta röka, gå ner i vikt, samla ihop en miljon eller resa till månen.

första steget

Just att resa till månen är ett väldigt bra exempel på hur långt vi människor kan nå, bara vi samarbetar. Det tog nästan sju år efter Kennedys berömda tal om att landa på månen till dess att Armstrong tog första steget på den livlösa världen. Just den sortens inspirerande tal behöver mänskligheten mer, men du kan faktiskt tala till dig själv på samma sätt. Intala dig varje morgon när du går upp att du går upp för att arbeta på ditt långsiktiga mål. Ta ännu ett steg och nå dit du vill.

Tänk också att mängder av människor har lyckats med sina mål, du kan också. Alla resor börjar med första steget och det gäller att ha en plan. Du kommer att stöta på hinder, ta dig över eller runt dem och ge inte upp. Du kommer att nå dina mål.