Handlar du i dina aktier?

Och då menar jag inte att köpa nya aktier, utan frågan är om du nyttjar tjänster/varor från de företag du äger aktier i? 

Nu är det visserligen få företag som erbjuder några fördelar för att du som aktieägare handlar hos dem, men det är inte det saken gäller. Om du tror på en aktie, varför inte försöka gynna den och dessutom hjälpa till att sälja deras tjänster/varor om det går? Skistar är ett bra exempel på ett företag som jag gärna handlar hos, då jag varje år åker på fjällsemester med familjen och ännu hellre då de faktiskt har en fantastisk rabatt för aktieägare. Konstigt nog har de inget affiliate-program, vilket förvånar mig.

Det finns förstås många andra aktier som man själv med fördel kan nyttja och stödja verksamheten. Axfood-ägare kan med fördel handla hos Willys eller Mat.se (för er som testat båda vore det intressant att veta vad ni tycker om skillnaden, själv tycker jag att Mat.se leder med hästlängder då de inte tar betalt för påsar, plock och frakt (om man inte handlar under 700 eller vad gränsen nu är)), och den som äger Clas Ohlson kan förstås handla där.

Det intressanta är att företag på börsen borde göra som Skistar. Underlätta, locka och gör det lönsamt på mer än ett sätt att äga en aktie. Långsiktigt ägande är mycket bättre för alla än aktier som ständigt byter ägare.

Aktiepappa har en bra sammanställning över aktier som har aktieägarförmåner.  Extra intressant är det att läsa om SAS, som jag inte hade någon aning om att de hade aktieägarförmåner. Nu när det går bättre för SAS kanske det kan vara något…

 

För ordningens skull: Jag äger både Skistar, Axfood och Clas Ohlson, och handlar gärna i alla tre. Jag skulle gärna önska att både Axfood och Clas Ohlson erbjöd aktieägarrabatter.

 

3 Comments

  1. Ja, jag handlar grejer på Clas Ohlson, kläder på H&M och besiktar på Opus. Men det bygger på att de är prisvärda, de kan inte räkna med mina pengar av solidariska skäl.

  2. Som Sparo skriver, visst handlar jag varor och tjänster av företag jag har aktier i, men det finns inget starkt samband. Jag äger H&M för att de tjänar bra med pengar på att sälja billiga kläder, men handlar sällan där om jag inte behöver ett gäng t-shirts man tvättar ett par gånger och sen slänger.

  3. Kul att höra hur ni tänker, jag tror nog att jag skulle handla ännu mer av solidariska skäl om företagen hade (mer) rabatt till mig som aktieägare. Solidariskt åt båda håll, så att säga.

Comments are closed.