Självkörande bilar och automatiseringen

Ett ämne jag gärna tar upp gång på gång är den ökade automatiseringen. Snöbollen rullar allt fortare och att ett antal yrken kommer att försvinna är inte en risk eller ett hot, det är ett faktum. Så hur påverkar den ökade automatiseringen vårt samhälle? 

Till att börja ska vi inse att världen är inte en plats, hur mycket profeterna i Silicon Valley vill tro det. Men trots detta kommer ny teknik att förändra hur människor arbetar. Och det går allt fortare.

Det kanske enklaste exemplet att förstå är självkörande bilar. De kommer och de kör redan bland oss. Tekniken är mogen och inom några år kommer de självkörande bilarna ut på marknaden. Då kommer ett antal yrken att påverkas direkt.

Det mest uppenbara yrket är taxichaufförer. De tillför redan idag mycket lite då många inte är vare sig inriktade på service eller ser en stolthet i att inte fråga efter vägen. Istället får man bära väskorna själv, får berätta hur chauffören ska köra och priset är relativt högt i jämförelse med hur det ser ut i många länder. En självkörande bil kommer inte att behöva någon arbetsgivaravgift, och vi får se ännu ett exempel på hur sossepolitik skattar ihjäl en yrkesgrupp.

Fast naturligtvis är det tekniken som ytterst tar död på den här yrkesgruppen. Det finns en del av chaufförerna som kommer att överleva, då VIP-tjänster kommer att efterfrågas även med självkörande bilar, om än i mindre skala än idag. Jag ska också tillägga att i Sverige finns det en del bolag som fortfarande överträffar sina kollegor både vad det gäller service och förmågan att hitta.

Men vad händer då när självkörande bilar tar över en hel funktion? Bud kan behövas då paketen trots allt måste transporteras ut ur bilen. Men om den som ska ta emot paketet själv är villig att hämta från budbilen så kommer även bud bli överflödiga. Lastbilar kan också vara självkörande, likaså bussar.

LÄS MER: Första självkörande bilen i Las Vegas

Bussar körs för övrigt idag av chaufförer som inte ser särskilt mycket heder eller stolthet i sitt yrke, åtminstone inte i Göteborg, där det sms:as och körs utan väldigt lite tillstymmelse till service. Säkerheten måste lösas, men de flesta säkerhetsproblem som finns idag består av att andra bilar kör på de självkörande. När säkerheten är ordnad kommer det inte behövas några busschaufförer.

Det kommer förstås påverka samhället. Det finns idag runt 20 000 spår- och busschaufförer i Sverige, enligt SCB. Tittar man på gruppen fordonsförare är det nästan 100 000 personer som någon gång under 2013 jobbar som fordonsförare. Säg att hälften av dem ersätts med självkörande fordon så får vi en ökning av arbetslösheten med 50 000 personer. Och det är en enskild grupp som automatiseringen kommer att slå mot.

Det har sagts att runt 45-50% av alla yrken kommer att försvinna till följd av digitalisering/automatisering. Jag tror inte det är sant, men det räcker att 30% försvinner. Det kommer att slå hårt mot samhället och öka klyftorna. Om inget görs, som att förkorta arbetstiden.

En helt annan sorts självkörande bil…