Nyttan med en regntunna

regntunna

En regntunna är precis vad det låter som, en tunna som samlar upp regnvatten. Du ansluter den till valfritt stuprör, helst ett som har ett stort uppsamlingsområde via rännan, och får gratis vatten att använda till vattning av dina växter.

Ny kostar dock en regntunna någonstans mellan 600 och 1000 kronor. Med tanke på att priset för en kubik vatten är en bit under 20 kronor där jag bor tar det ett tag innan inköpspriset för tunnan är betalt. En tunna rymmer 100 liter, vilket betyder att jag skulle behöva tömma tunnan runt 300 gånger för att tjäna på den här affären.

Men, som tur är så är det inte bara möjligheten att få gratis vatten att vattna med som driver behovet av regntunna. Enligt mångas förmenande är regnvattnet bättre för växterna, än vatten som renats. Plus att all minskad belastning av kommunala vattenledningar är av godo och att det vatten som används inte behöver renas är förstås en fördel för miljön.

Det går dessutom att komma ner i inköpspris, och det finns en del alternativ till tunnor. En tunna med större volym kan samla mer vatten och därigenom få ner priset per liter.

Mest av allt tilltalas jag dock av möjligheterna att bunkra vatten för användning under torka. Det är inte en prepper-anledning primär, men däremot ökar en regntunna självhushållandet en aning och det är alltid att föredra för oss som strävar efter frihet och oberoende.

Dessutom, eftersom världens ledare inte verkar inse att det största problemet med miljön är att vi blir fler människor behöver både självhushåll och självproduktion öka. En fråga jag ständigt funderar över är huruvida infrastrukturen i Sverige kommer att räcka till. Jag känner inte direkt att det satsas överdrivet mycket på att förnya elnät, vattenledningar och andra nödvändiga system för mänsklig överlevnad. En regntunna är bara ett väldigt litet steg mot att bli oberoende av staten, men alla små steg som leder i rätt riktning är bra steg.

4 Comments

  1. Har tänkt på det där i dagarna jag också! Kul att du resonerar på samma sätt som min man! Särskilt i och med att det kan bli bevattningsförbud under sommaren. Gav du 600 kr för din alltså?

    • Absolut, verkligen kul att vi resonerar likadant. Jag gav 689, så något mer, såg när jag googlade runt att samma tunna fanns för strax över 600, och det går att komma ner ännu mer om man väljer andra varianter. Fördelen med den här var att den står på en sockel och har en bra avtappningsmöjlighet.

  2. Du har nog rätt i den känslan. Varför är det som så idag att våra svenska politiker helt tycks sakna förmåga till analys och framförhållning? De tycks helt och hållet drivas av någon väldigt märklig ideologi, som vanligtvis leder dem fullkomligt galet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

  3. Ja, visst är det underligt. Säga vad man vill om politikerna på 70-90-talet, men de var oftast bra mycket mer pragmatiska än vad dagens politiker är och stod med fötterna på jorden.

Comments are closed.