Kommer Clas Ohlson tillbaka?

tillbaka

Clas Ohlson har länge varit en favoritaktie hos mig. Jag vet att de kämpar mot ökad e-handel, och aktien har haft en skakig resa söderut. Frågan är om de kommer tillbaka till gamla nivåer? 

Det finns förstås många saker man ska titta på när det gäller en aktie, men för ett företag som bedriver butiksverksamhet så är det förstås viktigt att ta en titt på hur det ser ut i butikerna. För det mesta när jag besöker en Clas Ohlson-butik så är det gott om folk i butiken. De flesta som arbetar där är trevliga och hjälpsamma. Det går att hitta många bra produkter, även om det finns en hel del skräp också.

Nu har Clabbe också startat med ett nytt koncept i form av mer kompakta butiker. Dessutom finns det numera också möjlighet att hyra verktyg, något jag tycker är ett mycket bra och intressant erbjudande. Varför ska alla hela tiden köpa alla sina verktyg? Särskilt om det gäller verktyg som bara används en gång per år, eller kanske ännu mer sällan.

Samtidigt vet jag hur många, framför allt män, som gärna vill ha en uppsättning verktyg som täcker så mycket som möjligt. Utifall att. Lite som Clint Eastwood i Gran Torino. Det är lite av en överlevnadsfråga, och kanske en alfahane-kamp. Men med det här nya konceptet kanske det inte blir ett lika stort behov för alla.

Ser vi bortom butikerna och erbjudandet i form av e-handel finns det en hel del att fundera över. Naturligtvis finns det många risker, inte minst genom de stora handelshusens erbjudande. Men Clas Ohlson har en trogen krets kunder och jag tror att det är där Clabbe behöver fokusera. Man har en strategi att ständigt växa, vilket också är bra, men det bör ske genom att få nya kunder att förstå charmen med att handla hos Clas Ohlson.

Trots aktiens nedgång tror jag att det kommer att gå åt rätt håll och aktien kommer tillbaka. Frågan är vad som händer med utdelningen i år och förhoppningsvis ligger den kvar på en stabil nivå. Minskar den kanske fler flyr och priset går ner, vilket å andra sidan gör Clas Ohlson ännu mer attraktiv.

Vad tror du?

3 Comments

  1. Jag är inne på samma spår som du, de kommer finnas kvar och klara sig.
    Jag tycker butikerna är bra och ofta välfyllda med mycket kunder och trevlig personal. De säljer prylar som inte är premium produkter. Det kommer kanske gå bättre när svenska ekonomin blir lite sämre och vi behöver köpa billigare verktyg och produkter. Sen är det väl Amazon´s intåg i Sverige som gör många aktieägare rädda. Kan jag tänka mig.
    /Pappa betalar?

  2. Ja, precis, det kanske är just en sämre ekonomi som gör att Clas Ohlson kommer tillbaka. Intressant reflektion! Jag kan tänka mig att det gäller fler aktier, som Mekonomen.

Comments are closed.