Att klara av årets fattigaste vecka

fattig

Veckan innan lön brukar kallas årets fattigaste vecka. Inte enbart för att det är – åtminstone för många – längre mellan löneutbetalningarna under den här tiden på året. Många får lön redan innan jul och på så vis är det några extra dagar som måste täckas in.

Plus, förstås, att det gått åt mer pengar än under övriga året. Därför är det många som inte har särskilt mycket pengar kvar när det är en vecka kvar till lön.

Det intressanta är att det här inträffar år efter år, och ändå är det ett favoritämne i media. Hur många som inte klarar av att planera både inkomster och utgifter är det ingen som vet, men inte en enda artikel jag har läst i ämnet (förutom hos oss ekonomibloggare) ifrågasätter de som helt plötsligt saknar pengar.

Varför frågar inte journalisterna frågor som:

  • “Men tänkte du inte på att inte köpa för pengar du inte har?”
  • “Var det först i år du kom på att det var lite längre till nästa lön?”
  • “Har du sparat några pengar under resten av året som kan användas för att täcka upp?”

Förmodligen är svaret så enkelt att journalisterna har helt enkelt inte själva kunskaperna. De, som så många andra, ser det inte riktigt som sitt eget ansvar att hantera sin ekonomi. Det gjorde ju mamma och pappa när de växte upp, så varför måste de göra det när de blivit 100% ansvariga för sina egna liv?

Just på grund av den här anledning handlar inte mina tips om hur du klarar årets fattigaste vecka genom att spara in på något just då. Den sortens tips finns det gott om i varenda tidning och TV-kanal.

Istället tycker jag du ska göra en årsplan för både dina inkomster och utgifter. Har du haft lite koll innan kommer du att veta när på året du har extra stora utgifter, men även när du har stora inkomster. Bränn inte skatteåterbäringen på en charterresa om du har det knapert i januari, spara de pengarna i en buffert istället.

Att kunna spara en slant låter också som om det skulle vara omöjligt för många av dem som inte har pengar i slutet av januari. Det kan vara svårt, men jag är övertygad om att de flesta med en inkomst bör kunna spara pengar. Pengar som kan användas när det saknas stålar.

Håller du med eller tycker du annorlunda? Låt mig veta.

2 Comments

  1. Ja se det där har visst folk lite svårt för. Planera. Avstå saker de hade kunnat köpa (och som de kanske inte ens behöver utan bara villhöver) för att lägga undan en slant för kärvare tider. Alla inkomster måste brännas så fort de kommer in, för vem vet, tänk om de skulle trilla av pinn med pengar på kontot som de hade kunnat bränna på något som gav mer livskvalitet i typ fem minuter? 🙈 det kan ju inte heller vara lätt, som journalist, för även om vi ställer oss de där frågorna kan ju inte direkt journalisten som haffar folk på stan börja ironisera och säga till folk att de får skylla sig själva för att de saknar framförhållning. Då kommer han nog inte i så bra dager vare sig hos de mer PK läsarna eller sina chefer som får klagomail från sagda läsare sedan. 😀 Det är inte lätt att vara människa. 😆😆Men jag är helt på din linje. Någon gång önskar jag se en småcynisk intervjuare som ställer alla de där frågorna. Det hade nog varit många som skickat hyllningsmail till honom med sedan.

    • Du har en poäng med journalisterna, men jag har en känsla av att journalister förr i världen ändå hade lite mer av ifrågasättande, framför allt genom öppna frågor. Typ: “Men hade det inte gått att spara lite innan då?”

      Och du har helt rätt, tänk vad skönt och befriande om någon cynisk intervjuare verkligen ställde lite jobbiga frågor. Tror världen skulle bli både bättre och lite roligare. 🙂

Comments are closed.