Priset på tystnad

tystnad

Sätt dig ner på valfri plats, slut ögonen och lyssna. Hör du något? Antagligen mer än du tror och tystnad har blivit en bristvara… 

Efter att ha varit och sett A Quiet Place där filmens karaktärer tvingas kommunicera med teckenspråk för att undvika att bli uppätna började jag fundera över det här med tystnad. Jag har hört det några gånger under åren, att riktig tystnad är en bristvara och att det rentav skapas stress på grund av för mycket ljud. Den som någon gång jobbat i öppna landskap vet precis vad jag menar. Nu för tiden har vi mer ljud omkring oss än någonsin, samtidigt som vi blir allt fler människor på planeten.

I Sverige är det fortfarande möjligt att uppleva relativt bra tystnad bara genom att resa någon mil utanför storstäderna, men hur länge kommer det att vara så. Med tanke på hur många politiker som envist hävdar att vi måste bli fler för att klara välfärden tror jag tystnad kan bli en ännu större bristvara om några år. Vi behöver inte bli fler på planeten, inte i något land, utan tvärtom – vi behöver stoppa ökningen av individer och istället börja arbeta smartare, mer effektivt.

Försäljningen av brusreducerande hörlurar har ökat på senare år och det är inte längre bara affärsresenärer som köper lurarna för att kunna slippa flygplansbrus. Det är ett sätt att kapitalisera på behovet av tystnad och plötsligt har tystnad faktiskt fått ett pris. Det kanske betyder att det blir ännu fler människor som köper sig tystnad, och då kan vi få ytterligare en dimension i diskussionerna om klass. De som inte har råd att köpa sig tystnad får leva med buller, stress och kanske tinnitus.

Att sälja tysta resor till Norrland kanske kan bli en affärsidé, men får man inte folk att hålla tyst i vildmarken på de här resorna motverkas syftet. Antarktis kanske blir ett väldigt populärt resmål om några år.

Vad tycker du? Vill du ha mer eller mindre tystnad? Har du något knep för att uppleva äkta ljudlöshet?

 

Om du inte tycker tystnad är intressant så kanske det här inlägget om tid passar bättre?