Telia satsar på media

Samtidigt som Telia klarade förväntningarna för det andra kvartalet meddelar Telia att de köper Bonnier Broadcasting. Det är inte bara ett förvärv utan också en förändring av verksamheten. 

Jag gillar Telia som bolag, även om det finns mycket att säga om effektiviteten. Men kvalitén är det sällan något problem med och Telias självbetjäningsportal har blivit riktigt bra. Prisbilden på tjänsterna är lite högre, men det finns också – framför allt i kommunikationstjänsterna – en fantastisk stabilitet. För de som kör Telia som mobiloperatör är täckningen bland den bästa du kan få, och inte bara i Sverige.

Så vad innebär det att Telia köper Bonniers TV-verksamhet? Jag tror, till skillnad från många andra som är väldigt kritiska, att det i grund och botten är väldigt bra att Telia breddar utbudet. Nättjänster i alla dess former blir allt viktigare och bra media kan addera mervärde till de kommunikationstjänster Telia säljer. TV4 vet jag för lite om, men mest intressant tycker jag C More är. I kriget mot Netflix, som börjar få en alltför dominerande ställning trots något minskad tillväxt, är det bra att ha den här tjänsten. Utbudet hos C More är något för begränsat för att på allvar vara en konkurrent mot Netflix och priset är för högt på tjänsten, men det hoppas jag Telia inser om de vill kunna utveckla det nya affärsområdet.

Dessutom är Telia en bra utdelningsaktie, med utdelningar två gånger per år och i dagsläget en direktavkastning på nästan sex procent. Basaffären fortsätter vara stabil och med ambition att växa, så förhoppningsvis kan medietjänsterna bara addera mervärde och ge en konkurrensfördel mot andra operatörer.