Vad kostar en kalori?

kalori

Och nu över till något helt annat som jag inte trodde jag skulle skriva om. Vad kostar en kalori och vad har det för bäring på din resa mot ekonomiskt oberoende? 

Av en händelse snubblade jag över den här sidan som listar kostnaden per kalorier. Eller snarare hur många kalorier man får för en dollar. Det visar sig, kanske inte helt oväntat, att du får många fler kalorier per dollar för onyttig mat. Vetemjöl, vitt bröd, socker, pasta med mera ger dig många kalorier per dollar. Eller per krona om du så vill, jag har inte översatt kostnaderna men effekten är densamma.

Sådant som är nyttigt för dig kostar mer och ger färre kalorier, som exempelvis lax eller bär. Eftersom det är en amerikansk lista är det givetvis med en massa halvfabrikat-skit i listan, men rena råvaror är intressanta att se över. Du kan också sortera på protein per dollar och se sånt du redan vet, som att kyckling innehåller mer protein per krona än vad grekisk yoghurt gör.

Det som är riktigt intressant dock är att det är billigare för dig att äta onyttigt än nyttigt. Vilket givetvis är en av orsakerna till att en mängd människor som lever i västvärlden blir överviktiga. Inte den enda anledningen, men en betydande. En regering som såg till folkets bästa skulle förstås inte beskatta fett och socker, vilket det varit tal om, utan istället underlätta och göra nyttiga råvaror billigare.

Dock tar inte sidan jag länkar till ovan hänsyn till mängden kalorier som behövs för en viss typ av människa. Sett till det totala kaloriintaget och om du kan minska det kommer du att tjäna pengar på dina matkostnader oavsett om du äter nyttigt eller onyttigt. Självklart ska du aldrig äta för lite, men om du äter för mycket finns det en ekonomisk vinst i att äta lite mindre.

Tyvärr är det rätt trist att kostnaden för en kalori är högre för onyttig mat, men å andra sidan betalar du ett högre pris om du äter ihjäl dig. Tänk som vanligt på hälsan först och främst, och tillåt dig äta god nyttig mat.