Kan du lita på bara en inkomstström?

inkomstström

Nyligen roade jag mig att köra en omröstning på Twitter, huruvida de som läste undersökningen och som strävade efter att bli ekonomiskt oberoende tänkte ha någon inkomstström utöver bara utdelningarna. 

Många som satsar på att bli ekonomiskt oberoende lägger allt fokus på utdelningar. Det är ett sätt så gott som något och ett välbeprövat sådant, men varför inte försöka ha fler inkomstströmmar?

Bland de som hittills svarat på undersökningen så är det faktiskt rätt många som tänker ha åtminstone 1 inkomstström utöver utdelningarna. Ungefär hälften av alla som svarat har tänkt sig ha en extra inkomstström. 27% säger att de tänker satsa på två och runt 10% vill försöka ha tre inkomstströmmar utöver utdelningar.

Det tycker jag är väldigt sunt. Att leva som ekonomiskt oberoende enbart på utdelningar gör det lite mer volatilt. Beroende på hur duktig man är på att bygga sin portfölj och hur världsekonomin går kan inkomsterna svänga rätt många procent.

För egen del satsar jag på två passiva inkomstströmmar och en semiaktiv (som i realiteten betyder maximalt 1 timmes engagemang per dag, men förmodligen mindre). Även de två passiva kräver en viss insats i tid, vilket stämmer även med de allra flesta passiva inkomster. Inte ens utdelningar är helt passiva, de kräver också ett visst mått av engagemang för att fungera bra.

Har du inte tänkt skaffa fler inkomstströmmar kanske du ändå fått lite idéer här. Här är några förslag till ytterligare inkomstströmmar som kan vara värt att utforska:

  • Låna ut pengar, exempelvis via Lendify (affiliate-länk).
  • Hyra ut ett hus eller delar av ett hus.
  • Blogga
  • Bygga ett bolag och låta någon annan vara aktiv medan du förbli ägare. Det här tar förstås mycket tid att göra, men kan vara nog så lönsamt utan att du behöver vara särskilt aktiv.

Hur tänker du kring inkomstströmmar? Har du några tips på alternativa passiva inkomster?

4 Comments

  1. Intressant. Vi kör förutom löneslaveriet Sellpy, Tradera, bloggandet, utdelningar och cashbacksidor. Har under senaste året börjat rensa ut bland våra prylar och det är långt från klart. Är nästan uppe i 200 avslutade auktioner på Tradera, ett 100-tal sälj på Sellpy osv. Det har gett fina pengar men någon gång tar det ju slut…

    • Väldigt bra kommentar och bra tips. Sellpy hade jag aldrig hört talas om, och roligt att höra att ni lyckats med så många affärer. Det är förstås en aktiv inkomstström, men låter som ett bra flöde. Det här med cashbacksidor skulle jag gärna höra mer om. Jag lade förresten till din blogg på länklistan. 🙂

Comments are closed.