Är alla nationalekonomer sossar?

Jag läste nyligen följande artikel på SVT:

Debatten om elpriser borde pausas till efter valet

Ekonomiprofessorn i artikeln är visserligen inte nationalekonom, men han är professor emeritus i internationell ekonomi (och har varit inblandad i flera frågor av stor vikt för nationen, som exempelvis euro-frågan). Som sådan borde han veta att priset på energi styr i stort sett de flesta andra priser i samhället. I artikeln intervjuas han och föreslår alltså att debatten pausas till efter valet. Anledningen är att partierna “bjuder över varandra”.

Som vanligt har inte SVT några journalister som kan ställa några intelligenta frågor. Istället får den här professorn fritt utrymme med sina idéer.

Den absolut viktigaste frågan som SVT borde ha ställt är huruvida politiker inte har något ansvar? Om de lovar saker innan valet ska de också hålla detta. Allt annat är bedrägeri och borde åtalas. Politiker kan inte stå fria från sina löften. Om de lovar något måste det hållas, oavsett vilken konstellation regeringen får.

Vidare finns det ingenting i artikeln som verkligen angriper den nuvarande regeringens ansvar. Ytterligare ett kardinalfel av SVT, men också professorns ansvar. Han borde i sin roll tydligt kritisera den förda energipolitiken, men det gör han inte.

Det här är inte första gången någon framstående “ekonom” får fritt utrymme i SVT. Som när förändringar i skatten lyfts fram och någon chefekonom på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena får 80% av utrymmet i den här artikeln och allt handlar om att sänkt skatt är dåligt. Inte en enda kritisk fråga där heller från SVT.

Fler nationalekonomer har hävdat att fastighetsskatten ska införas (den finns kvar, men kallas avgift, något de inte fattar heller). Som den gode nationalekonomen i den här artikeln hos Villaägarna, han ser inget problem med ett slopat tak för fastighetsskatten(avgiften).

Varför framstår alla dessa ekonomer som SVT och andra släpper fram som rena sossar? Varför ska ägande beskattas? Det finns inga skäl till det, annat än rent kommunistiska.

Om det är någon fråga i vår tid som måste prioriteras så är det att lägga ner public service i sin nuvarande form och instifta en neutral nyhetsförmedling. Ingenting annat. SVT och SR är gravt vänsterorienterade.

4 Comments

  1. Fastighetsskatten borde införas omeldebart. Sverige är nog det landet i världen det är mest förmånligt att äga dyra och många fatigheter. Har du någon kunskap kan en avgift ALDRIG bli en skatt. Public servic borde som du säger inte ha någonting med politik eller våran skattsedel att göra. Blir en väldigt RÖD röst för mig

    • Enda poängen du har är att det är fördelaktigt att äga många fastigheter. Men jag syftar på fastighetsskatten för den bostad du har som ditt hem. Varför ska staten beskatta något som man äger? Helt fel, finns ingen rättvisa i det.

      Jag har mängder av kunskaper och en av dem är att bara för att du kallar någonting för någonting annat än vad det är, så förblir det fortfarande en skatt. Varenda avgift som staten tar ut utan att utföra en tjänst är per definition en skatt. I grund och botten kan vi strunta i att det kallas avgift, staten har ändå inte rätt att ta ut en avgift bara för att man äger en fastighet. Vad får jag för den avgiften?

  2. Jag får rysningar av obehag! Och nu ökar de i undersökningar efter elstödet som tas från investeringar i vår infrastruktur för el!!!??

Comments are closed.