Spara till buffert – eller res till Kanarieöarna?

spara till buffert

Kanarieöarna har sedan decennier varit ett favoritresemål för svenskar, något som märks inte minst på etableringen av svenska skyltar, svensktalande människor och svenska traditioner. Helt klart populärt och att åka dit kostar bara några tusen…

Vilket många svenskar fortsätter göra, om än pausat just nu på grund av Corona.

En annan effekt av Corona är att många har förlorat jobb och därmed sin i många fall enda källa till inkomst. Vilket i sin tur gör att varenda tidning översvämmas av artiklar som påminner alla om vikten av att spara till en buffert.

Det är så dags nu. Det borde gjorts innan krisen slår till. Men givetvis är det aldrig för sent förutsatt att man har ett jobb.

Problemet är bara att den där resan till gamla hederliga Kanarieöarna är så mycket roligare än att spara till buffert. Att lägga pengar på hög, det är väl tråkigt? Ja, men det blir mycket roligare när det faktiskt finns en buffert den dag den behövs.

Vi slåss dock alla mot våra gener. Våra hjärnor har svårt att se effekten av långsiktighet. Hjärnan vill ha belöningarna nu. Sedan existerar inte, och hjärnan kan ha rätt. Sedan existerar absolut inte för många människor som drabbats av C19.

Likväl har vi stora fördelar av att göra just det. Försöka se de långsiktiga fördelarna. Det är godare att äta en gräddtårta idag än att vänta ett par månader. Ska man bara äta morötter under tiden man väntar blir det ännu värre. Men å andra sidan är morötterna bättre än gräddtårta varje dag, särskilt om man vill se ännu ett år passera.

Så den enkla förklaringen till att så många människor inte har en buffert är att de hellre åker till Kanarieöarna en gång per år.

De ser inte att de kan fortsätta göra det, bara de sparar till en buffert först.