Vänstern vill ta det du äger

äger hur fri

Money Cowboy är en blogg om både ekonomi och frihet. Frihet är att kunna äga, oavsett om det handlar om din bostad eller om det handlar om andra tillgångar. Det är något som Vänsterpartiet vill ändra på.

För oss som följt Vänstern kommer det inte som någon överraskning. De kallar sig inte längre för kommunister, men Vänsterpartiets politik går till stor del ut på att införa en planekonomi. Problemet med Vänstern är att de aldrig säger rakt ut att det är vad de vill, de ägnar sig istället åt att lura Sveriges befolkning genom löften om att öka välfärden.

Att Vänstern inte skulle förstå sig på hur marknadsekonomi fungerar skulle kunna vara en förklaring till varför de envisas med att vilja höja skatter, men det stämmer förstås inte. Istället har de en tydlig plan om att inför planekonomi, där staten äger allt och där frihet att själv äga inte existerar.

Folk som röstar på Vänstern eller är aktiva inom något vänsterrelaterat parti brukar hävda att de kommunistiska rötterna inte längre har någon betydelse, men nyligen blev de planekonomiska planerna exponerade ännu en gång. Både Expressen och SVT har har intervjuat Jonas Sjöstedt och fått honom att erkänna att Vänstern vill begränsa ägandet.

Att begränsa ägandet ska enligt Sjöstedt inte ske på en gång, men exakt hur det ska gå till får vi ingen klarhet i. Däremot är det tydligt att Vänsterpartiet vill att storföretag inte ska existera, utan stora företag ska ägas av löntagarna. Det finns redan företag som fungerar så, men att staten eller regeringen skulle gå in och ta över ägandet utan att företagen själva får ta beslutet är ingenting annat än kommunism.

Ännu mer intressant blir det när man djupdyker i partiprogrammet, som SVT-reportrarna hade gjort. Där står klart och tydligt att Vänsterpartiet vill avskaffa kapitalismen helt och hållet. Precis som SVT-reportrarna tog upp så finns det inga samhällen i världen där planekonomi har lyckats, vilket även Jonas Sjöstedt tvingades hålla med om. Han vill dock behålla sin strävan.

LÄS MER: Vänsterpartiets partiprogram

Allt låter väldigt fint och bra, där alla i ett socialistiskt vänsterstyrt samhälle har det lika bra. Problemet är bara att det sker på bekostnad av människors frihet. Ingen i Jonas Sjöstedts utopi får lov att ha ett eget företag och sträva efter att åstadkomma något. Vänsterns ständiga fokus på att tjata om att några få äger mycket tar bort fokus på deras eget partiprogram, där ingen äger något om de förverkligar sin politik.

Hur någon som uppskattar sin frihet kan ens överväga att rösta på ett parti som vill begränsa äganderätten går över mitt förstånd. Vänsterpartiet vill öka skatterna, begränsa ägandet och ta bort förutsättningarna för det enda ekonomiska system som har visat sig fungera. Marknadsekonomi och frihandel skapar välfärd, inte kommunism.